2014-03-14 17:29:14• hírek • MTI

Üzenetben köszöntötte Ponta a magyarokat

A magyar és román nép sorsközösségére utalva köszöntötte pénteken Victor Ponta román miniszterelnök a romániai magyarokat a magyar nemzeti ünnep alkalmából.

A Maszol.ro által közzétett üzenetben a román kormányfő boldogságot kíván ünnepnapjuk alkalmából az országban élő magyaroknak, arról biztosítva a közösség tagjait, hogy "a román állam intézményei etnikai hovatartozástól függetlenül mindenkoron támogatják a román állam polgárait".

"Bárhová is helyezte a történelem az idők folyamán a román és magyar közösségeket, a történelemnek köszönhető, hogy a jelenben a racionálisan gondolkodó ember számára nincs a békénél, a toleranciánál, az együttműködésnél fontosabb" - fogalmaz Victor Ponta.

A miniszterelnök kifejtette: Romániában békében és harmóniában élnek a magyarok, ami szerinte elsősorban annak tulajdonítható, hogy a bukaresti kormány biztosítani igyekszik a feltételeket a nemzeti kisebbségek hagyományainak, kultúrájának és nyelvének megőrzéséhez.

"Ugyanakkor nem szeretném, ha megfeledkeznénk Romániának és Magyarországnak az önkényuralmi rendszerrel kapcsolatos közös, tragikus tapasztalatairól, de az észak-atlanti integrációhoz és a demokratikus értékeket, a polgárok jólétét előtérbe helyező Európai Unióhoz való csatlakozáshoz fűződő sikereiről sem. E közös út folytatódik. A politikán, a pillanatnyi nézetkülönbségeken túl valójában a két nép közös óhaja lényeges: szabadságban és jólétben élni" - mutatott rá ünnepi üzenetében Victor Ponta.

Romániában 1997 óta évről évre üdvözli a miniszterelnök nemzeti ünnepükön az ország magyar nemzetiségű polgárait. Az üzenet szövegét általában az ünneplés valamennyi helyszínén felolvassák a kormány helyi képviselői, vagy a rendezvények szervezői.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: