2010-05-10 10:49:02• hírek • MTI

Román fotóművész kiállítása Szegeden

Dragos Lumpán fényképei
Dragos Lumpán fényképei

Az ősi, még kereszténység előtti román újévi szokásokat mutatja be Dragos Lumpan fotóművész Medvék és egyéb álarcok című kiállítása, amely szerdán nyílik a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében.

Dragos Lumpan a kortárs román fotóművészet egyik legkiválóbb alakja, műveit számos romániai és nemzetközi kiállításon láthatta a közönség - közölte Kimpián Péter, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel. A Bukarestben képi művészetet és teológiát tanult Dragos Lumpan egy több ezer éves mesét jelenít meg, a román hagyomány medvéit és álarcait, melyek elűzik a gonoszt, az elmúlt évet és egyben megrajzolják az újév reményteljes ösvényét is. A fotográfus teljesen más, eredeti és egyben ősi formában mutatja meg azokat a karácsonyi és újévi szokásokat, melyeket manapság ömlesztve, szinte csomagban kap meg az ember.

Az újévköszöntő, még kereszténység előtti ősi hagyományok Románia egyes tájain - különösen Moldvában - tovább élnek a falvakban. Az emberek többsége azonban nagyobb településeken él, így a szokások átalakultak és alkalmazkodtak a városi életformához. A 2003 decembere és 2007 januárja között készített fotográfiák bemutatják, az emberek miként tarják életben az ősi hagyományokat, s milyen hatást gyakorolt a városi élet az ünnepre.

A művész Medvék és egyéb álarcok című kiállítását először 2008 szeptemberében mutatták be Velencében, de már látható volt Londonban is.  Dragos Lumpan munkásságát egyébként olyan sorozatok is fémjelzik, mint A lovak, az Otthon a szerzeteseknél, a Királykő vagy az Etióp ortodoxok, melyek a romániai National Geographic folyóiratban jelentek meg.


Drsgos Lumpan fotója
Dragos Lumpan fotókiállítására kerül sor Szegeden


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: