2020-03-12 15:53:50• hírek • Bede Emőke

Üzenet haza: ne bagatellizáljátok el a fertőzést

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.
A koronavírus megjelenése óta szerte a világban közel 130 ezer fertőzöttet azonosítottak, kik közül kb. 69 ezer személyt már gyógyultnak számítanak, 4800, főként az idős korosztályba tartozó pácienst azonban már nem lehetett megmenteni. A halálozási ráta tehát továbbra is 6 százalék.

Az elmúlt napokban többször is megszólaltattuk Olaszországban élő olvasónkat, hogy tájékoztasson minket mindarról, amiről a hírügynökségek által közölt cikkekből nem értesülhetünk. Most azonban, hogy a csizmában tovább súlyosbodott a helyzett, Noémi önként keresett meg minket, hogy a legújabb fejleményekről tudósítson.

Ahogyan azt már korábban megírtuk, sajnos az olasz csizmában is sokan fittyet hánynak a perventív céllal bevezetett rendeletekre. „A hatóságok rendszeresen tájékoztatják a lakosságot, viszont az emberek hozzáállását nem értem. Tegnapelőtt például az egyik tengerparti sétányon tömegesen jöttek-mentek a napsütésben, napoztak, mintha mi sem történt volna. A város polgármestere teljesen kiakadt, hiszen ők éjt nappallá téve dolgoznak, hogy megállítsák a fertőzést, erre tessék… Már kilátásba helyezték a katonaság közbelépését is, ha nem tartják be az emberek a rendeleteteket” – mesélte kedden hírportálunknak olvasónk.


Noémi akkor arról is beszámolt a Szatmár.ro-nak, hogy a gyerekek és szüleik roppant tévesen értelmezik az iskola beszüntetését. Noha a gyerekorvosok felhívták a tanulók figyelmét arra, hogy az iskolai kényszerszünet nem számít vakációnak, és felszólították őket, hogy ne csődüljenek az utcákra, terekre, parkokba, ennek ellenére a kamasz gyerekek népes csapatokban bandáznak, és a dolog teljesen hidegen hagyja a szülőket. Nagyon sokan nem látják be, hogy a vírus, ami a gyerekre nem feltétlenül jelent nagy veszélyt, a nagymamát-nagytatát már kórházba is juttathatja.


Kedd óta pedig csak tovább fokozódott a helyzet Olaszországban. „A városban élő neves virológus tegnap este ismét nyilatkozott a tévében. Elkeseredve kérte a lakosságot, hogy üljenek már végre otthon, csak munkaügyben, élelmiszervásárlási céllal vagy egészségügyet érintő esetekben hagyják el a lakást. Egyre több fuldokló pácienst visznek be ugyanis a kórházakba, viszont az egészségügyi személyzet kapacitása végéhez ért. Éjt nappallá téve, pár órás alvással, haza menet nélkül dolgoznak, de már nem bírják el ezt a mennyiségű betegszámot” – tájékoztatta szerkesztőségünket Noémi.


„Azért írom mindezeket le, mert sajnos azt tapasztalom az ismerőseim egy részénél, hogy úgy tekintenek erre a járványra, mint valami borzasztóan felfújt hírverésre. Jó lenne azonban észhez kapni, és nem az iskolakirándulást várni, és hőbörögni, hogy majd be kell pótolni a leckét” – üzeni haza ismerőseinek Noémi. Az inkább óvatosságra és szabálykövetésre intő, mintsem pánikkeltő tanácsot azonban mindannyian megszívlelhetjük, hiszen Románia sem mentes már a Covid-2019-től.


Ön is olyan külföldi helyen él, ahol rendkívüli intézkedéseket vezettek be? Legyen "helyszíni tudósítónk" és mondja el nekünk, miként éli meg Ön a koronavírus körül kialakult helyzetet! A kapcsolatot felveheti velünk e-mailben (szatmar@szatmar.ro) vagy Facebook-oldalunkon, melyet ide kattintva érhet el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: