2011-09-09 16:06:38• hírek • Kocsis Zoltán

Üzenet a jövőnek – időkapszulát helyeztünk el a Kossuth kertbe

Vajon milyen lesz Szatmárnémeti negyven év múlva? Melyek lesznek az akkori emberek hétköznapjainak legnagyobb problémái? Talán sokunkban felmerültek ezek a kérdések, ám senki sem tudhatja, hogy ki éli majd meg azt a kort. Az viszont biztos, hogy a péntek délután elásott időkapszulának köszönhetően 2051-ben az akkori emberek betekintést nyerhetnek mai világunkba.

A Partiumi Magyar Napok szervezői, vagy amint az eseményen elhangzott, „egy magát megnevezni nem kívánó személy" gondolt egy nagyot és úgy döntött: hagy egy üzenetet a jövő generációi számára. Valamit, ami betekintést enged majd utódaink számára jelenünk mozaikjaiba. Valamit, amint azt Szőcs Péter viccesen megjegyezte, amiről majd vizsgadolgozat születhet szűk fél évszázad múlva.

Ez a valami pedig egy időkapszula, amelyet péntek kora délután a Kossuth kertben helyeztek el a PMN szervezői politikusok, támogatók és a sajtó jelenlétében. Szőcs Péter városi tanácsos, egyben a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatója  elmondta, hogy ő történészként általában a múlt üzeneteivel foglalkozik, ezért különös, hogy most a jövő számára hagy üzenetet. „A történelem során legtöbbször a véletlen következtében maradnak ránk nyomok, de az sem ritka eset, hogy szándékosan hagytak hátra jeleket elődeink, gondoljunk csak a piramisok falfelirataira. Néha teljesen banális dolgok is nagyon fontosak lehetnek az utókor számára", fogalmazott Szőcs.

Kereskényi Gábor alpolgármester, egyben a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke leszögezte: örül, hogy nem az első PMN után került sor erre az eseményre. „Rengeteg rendezvény volt, amely nagy reményekkel indult, ám aztán elhalt. A Partiumi Magyar Napok bebizonyította, hogy életképes rendezvényről van szó, amelyre igény van és amelyet évről évre várnak az emberek." Kereskényi köszönetet mondott  továbbá a szervezőknek, hogy az idén megszervezték az „eddigi legjobb Partiumi Magyar Napokat".

Stier Péter, a PMN főszerevezője köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett és segített az esemény megszervezésében és lebonyolításában, valamint  Gönczy Gábornak, aki a kapszulát készítette, a Partium Gránit cégnek, az emléklap megvalósítójának, valamint a Dominium cégnek, amely a kapszula "otthonának" a betonozását vállalta magára.

És hogy 2051-ben, az 50. PMN alkalmából mit találnak majd utódaink rólunk? Az titok!

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: