2011-06-20 18:06:21• hírek • Kocsis Zoltán

Üzemkész a szamosdobi szeméttelep

A Megyei Tanács hétfői rendkívüli tanácsülésén véglegesítették a szamosdobi ökologikus szeméttelep alkalmazotti struktúráját, ezzel pedig gyakorlatilag üzemképessé vált a több millió eurós befektetés. Mindez egy évvel azt követően, hogy hozzáláttak az építéséhez.

A tanácsülés után a tanácsosok nagy része kilátogatott a Szamosdob melletti létesítménybe, ahová a sajtó is elkísérte őket. Végiggördülve a falut és az új szeméttelepet összekötő mintegy nyolc kilométer hosszú vadi új, keskeny aszfaltúton, az embernek az volt az érzése, hogy tulajdonképpen egy kellemes erdei piknikre készül és nem Románia egyik legmodernebb szeméttelepére.

„Figyelembe véve, hogy a munkálatokat tavaly júniusba kezdtük el, ráadásul a rengeteg eső miatt gyakorlatilag két hónapig nem tudtunk dolgozni, nem titkoltan büszkeséggel tölt el, hogy a telep technikailag elkészült", mondta Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke. Aki kiemelte, hogy a következő lépés a személyzet képzése lesz és ezt követően július elején üzembe lehet helyezni a telepet. A nyitóünnepségen várhatóan Borbély László környezetvédelmi miniszter is tiszteletét teszi, lévén, hogy a mintegy öt millió eurós beruházás 75%-át a környezetvédelmi tárca fedezte, 25%-át pedig a Megyei Tanács.

Dan Nistor, az egyik kivitelező cég, az Unio képviselője körbevezette a tanácsosokat és a sajtó munkatársait a több, mint húsz hektáros területen elfekvő telepen, kezdve a hatvan tonnáig mérő mérleggel, amelyen a kamionok minden érkezéskor áthaladnak majd, folytatva a szemetet szelektáló majd összepréselő berendezéssel, az első, már megépített lerakó cellával, a szennyvíztisztítóval, végül pedig azzal az automatikus berendezéssel, amely automatikusan lemossa a telepet elhagyni készülő kamion kerekeit.



Csehi Árpádnak Dan Nistor magyarázza a technikai részleteket


Bár a látogatók figyelmét leginkább a modern technikai berendezések kötötték le, a legtöbb érdekességet mégis az az öt hektárnyi, első ránézésre egy üres halásztóhoz hasonlító terület tartogatta, amiről aztán kiderült, hogy tulajdonképpen az első végleges szemétlerakó cella. Erről Nistor elmondta, hogy az alját egy speciális, nedvességet át nem eresztő műanyag, valamint 25 ezer köbméter sóder borítja. Ide rakják majd a szelektálás után megmaradó, újra nem hasznosítható anyagokat. Számítások szerint ez a cella megközelítőleg öt év alatt telik majd meg, amikor is egy újabb speciális anyaggal, majd földdel borítják le és befüvesítik az akkor 17 méter magas dombot. A szemét érlelődése következtében keletkező biogázt szintén hasznosítják majd, a mérgező anyagokkal terhelt ülepedett folyadékot pedig egy tisztítóberendezéssel teszik alkalmassá ahhoz, hogy belevezessék a Homoród-csatornába. Csak ez utóbbi vezetékrendszer hossza eléri az öt kilométert...

A telepen egyébként összesen öt hasonló cella épül majd a szükség megkövetelte ütemben, minek következtében számítások szerint a következő harminc évben ez a lerakó kezeli majd Szatmár megye teljes szemétkészletét. Csehi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tervek szerint három ideiglenes állomás, úgynevezett mikrorégió épül majd Mezőteremen, Sárközújlakon valamint a Szamostól délre eső területen: ide gyűjtik össze az első körben a hulladékot és innen szállítják tovább Szamosdobra.

A tanácselnök elmondta továbbá, hogy a nagykárolyi és a tasnádi szeméttelepek lezárásának dokumentációja már a szakminisztérium asztalán van, a szatmári és az avasfelsőfalui körül azonban komoly gondok vannak, elsősorban tulajdonosi szempontból. Avasfelsőfaluban ráadásul a tárolt szemét mennyisége meghaladja a megengedettet! „Ezt azonban nem hozhatjuk ide Szamosdobra. Nem azért építettünk modern ökológiai telepet, hogy azt gyorsan feltöltsük régi szeméttel", szögezte le Csehi.



Futószalagon a szemét: kézzel szelektálják majd a munkások


A tanácselnök elmondta azt is, hogy jelenleg csak Szamosdob irányából lehet megközelíteni a telepet, ám a közeljövőben megépítik a Szatmárzsadány és a Krasznaterebes felé vezető utakat is.

A szamosdobi ökologikus szeméttelepen összesen húsz szakképzett munkás valamint néhány tíz szakképzetlen munkaerő kap majd munkát. Utóbbiak a szemét szelektálását végzik majd, kézzel. A jelenlegi elképzelések szerint ezt a szatmárnémeti börtön foglyai végzik majd.

Bizonyos értelemben a szamosdobi telep megelőzte korát: mivel Szatmár megyében a szelektív hulladékgyűjtés és szállítás még gyerekcipőben van, a Megyei Tanács kénytelen beszerezni egy előválogató berendezést, melynek értéke 25 ezer euró körül van.


A szelektálás folyamatának otthont adó hangár



Összepréselt flakonok: nyáron a hulladék 25%-át teszik ki. A felvásárló újrahasznosítja



Szemétdomb a telep közepén: folyik a szelekciós folyamat



Az ideiglenes szemétdomb helyén az 5. végleges cella kap majd helyet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: