2013-03-04 14:38:12• hírek • Szatmár.ro

Úton az Egyház

A II. Vatikáni Zsinat eredményeiről beszélt Ft. Dr. Jitianu Liviu a Székesegyház plébánia által szervezett előadáson, szombaton.

Első alkalommal hívta egybe az értelmiséget a szatmárnémeti Székesegyház plébánia március 2-án, szombaton, a Scheffler János Lelkipásztori Központban megrendezett előadásra. A rendezvény egy sorozat első találkozása volt, mely a keresztény, katolikus identitás megerősítése céljából hathetente hoz a megyeszékhelyre neves előadókat és témákat.

Fél tizenegytől Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök, a Székesegyház egyházközösség plébánosa mutatta be az előadót, majd Ft. Dr. Jitianu Liviu egyetemi docens, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánhelyettese megtartotta előadását.

"Mi történik az egyházammal? Gondolatok a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulójára" címmel keresztmetszetet adott arról, hogy mi történik az egyházzal, melynek tagja, elkötelezettje, és amelyért aggódik, érintve azokat a kérdéseket, amelyek a XX. század végi, XXI. század eleji egyháznak azon pontjait képezik, melyekről XVI. Benedek pápa a közel nyolc éves pápasága alatt gyakran beszélt.

"Úgy érzem, hogy az Egyház keresései, ezen megváltozott világban, nagyon erőteljesek. A Szentatya megpróbált az Egyházban egy olyan hiteles, krisztusi utat felmutatni, amellyel - a maga sajátosságaival -, igyekezett megerősíteni az Egyház emberi arcát. Azaz egy olyan egyházias teret próbálni körvonalazni, ahol a mai ember jól érezheti magát"- mondta a pápáról.

Előadásának döntő részében, Jitianu Liviu a II. Vatikáni Zsinat körülményeit és eredményeit tárgyalta, a pápától kölcsönzött gondolattal úgy mutatva erre, mint útra, amely elkezdődött és még nem fejeződött be.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: