2012-12-31 14:27:15• hírek • Póti Orsolya

Egyre több az érdeklődő a kézművesség iránt

Idén a Fonó-Házban zajló rendezvények iránt volt a legnagyobb az érdeklődés, hiszen az év során több gyerek-csoport is alakult és nagy sikernek örvendtek az ott megrendezett kézműves táborok - véli Nezezon Enikő, a Szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke.

Ő és Takács Andrea, az egyesület egyik oktatója számolt be a Szatmár.ro-nak az Aranykapu által szervezett foglalkozásokról, illetve a jövőre szőtt terveikről. Az egyesületi tagok eredményesnek tartják a 2012-es évet, mert úgy vélik, egyre növekszik azon családok száma, akik érdeklődést mutatnak a kézműves foglalkozások iránt és gyermekeiket elküldik ezekre.

Ezen foglalkozások nagy része a Toldi utcai Fonó-Házban zajlik, ahol elsősorban hétvégenként várják a tanulni és egyben kikapcsolódni vágyó gyerkőcöket.

"Ebben az évben több csoport alakult, hiszen egyre több gyerek - óvodás és iskolás egyaránt - látogat el hozzánk. Hétvégeken - pénteken és szombaton - az ovisokat és a kisiskolásokat várjuk a különféle foglalkozásokra, melyek többnyire tematikusak, vagy éppen egy ünnepkörhöz kötődnek" - magyarázta Nezezon.

Az oktatók iskolás csoportok számára is szerveznek foglalkozásokat, valamint idén beindították a Házitündér Tanodát, melynek keretében a leánykák sajátíthatnak el hasznos házi praktikákat.

Ami fontos, hogy a rendezvényeken résztvevő gyerekek amellett, hogy kézügyességüket fejleszthetik, sokat tanulhatnak is, hiszen az oktatók néprajzi és történelmi hátteret is biztosítanak az egyes foglakozásokhoz. A jövőben a tanítás eme részét fejleszteni szeretnék az egyesület tagjai azáltal, hogy a felnőtteket és gyerekeket egyaránt bevezetnék a magyar népművészet jelképrendszerébe.

Az Aranykapu idén első alkalommal szervezett táborokat „Hetedhét Alkotóhét" és „Indiánhét" címmel. Mindkettő rendkívül eredményesnek bizonyult, hiszen sok-sok gyermek élvezte az változatos programokat.

Jeles napok alkalmával megrendezésre kerültek a családi kalákák, melyek keretében kicsik és nagyok együtt készíthettek különféle kézműves tárgyakat és kiegészítőket. Takács Andreától megtudtuk: az egyesület oktatói ebben az évben a hátrányos helyzetű gyermekeket is bevonták tevékenységeikbe és más szervezetekkel is közreműködtek.

„A különféle foglalkozásaink mellett egy építőműhely keretében makettezésre is sor került, melynek révén a népi építészet sajátosságait ismertettük a résztvevő gyerekekkel" - magyarázta Takács.

Nem maradtak el idén sem az Aranykapu Kézműves Vásárok, melyek minden évben nagy sikernek örvendenek úgy a résztvevő kézművesek és a vásárlók körében. Az idei karácsonyi vásár az eddigieknél hosszabb volt és számtalan újdonsággal várta az érdeklődőket.

„Úgy gondolom, nagyon jó hangulata volt az idei karácsonyi kézműves vásárnak, és szakmai szempontból nézve azt tapasztaltam, hogy úgy a helyi, mint a más vidékekről érkező mesterek egyre minőségibb és egyedibb termékekkel fogadták az érdeklődőket" - mondta el Nezeon.

Mint megtudtuk, az Aranykapu Kulturális Egyesület kézműves foglalkozásaira márciustól új helyen várják a kis látogatókat ugyanis költözniük kell a Hans Lindner Alapítvány tulajdonában lévő Toldi utcai ingatlanból.

Az egyesület vezetői jelenleg megfelelő helyszínt keresnek úgy a különféle kézműves foglalkozásoknak, mint a nyári táboroknak. Amennyiben tud olyan használaton kívül lévő ingatlanról, amely Fonó-Házként működhetne, jelentkezzen Takács Andreánál a 0741-182163-as, illetve Nezezon Enikőnél a 0744-687813-as telefonszámokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: