2020-01-11 14:44:12• hírek • Szatmár.ro

Kaland és jótékonyság: szatmáriak a Budapest-Bamako ralin

Míg az egész világ a Dakar-ralira figyel, egy újabb nagy autós kaland résztvevői már izgatottan készülnek a startra: január 31-én kezdődik a Budapest-Bamako rali, amely az afrikai Dakar egyetlen szellemi örökösének tartja magát.


„A Budapest-Bamako a sivatagi ralik lángját viszi tovább Afrikában. A rajt nem Párizs, hanem Budapest. A cél pedig mindig egy más nyugat-afrikai főváros. A költségek elviselhetőbbek, a szabályok kötetlenebbek, de a kaland és a kihívás változatlan” – hirdeti az idén Sierra Leonéban véget érő sivatagi kaland honlapja.
 

A Budapest-Bamako egy közös jótékonysági túra és verseny Budapesttől  - jelképesen - Bamakóig. A Budapest-Bamako (B2) azoknak szól, akik már álmodtak a Dakarról, Afrikáról, közös kalandozásról extrém körülmények között. A korai afrikai ralik kalandját és hangulatát idézi a futam. A B2 egy minimál asszisztenciás esemény, ami azt jelenti, hogy baj esetén mindenki csak saját magára számíthat. A B2 nem egy könnyed hétvégi autózás!
 

A verseny pedig akkora népszerűségnek örvend, hogy idén például hétszáz személy háromszáz csapatban indul útnak, köztük számos erdélyi. És négy szatmári autós csapat, melyek közül az egyik igazi kuriózummal indul útnak.
 

De térjünk vissza még kicsit az eseményre: verseny és túra kategóriában lehet indulni, de létezik egy “spirit” kategória is, amelyben csak “ipari hulladék autókkal, motorokkal” lehet indulni, legtöbb húsz csapat.
 

A szatmáriak túra kategóriában indulnak útnak. Itt a rajttól a célig a távot egy egyszerű személyautóval is meg lehet tenni. Néha nem lesz könnyű, de nem lehetetlen – hiszen 5000 kilométert kell megtenni Afrikában, járt és járatlan utakon. Kemény kihívás, de sokaknak sikerült már. Fontos, hogy a résztvevők segélyt kell vigyenek a világ útba eső legszegényebb országaiba – vannak olyanok is, akik a járgányukat adományozzák egy-egy intézménynek, szervezetnek.
 

A szatmáriak közül Vajda Lóránd, Oláh László és Teleki Béla motorral, a Czikai Éva-Dan Fabian páros egy Renault Megan kabrióval áll rajthoz, a Nagy Krisztián, Szilveszter Márton, Rácz Szabolcs és Makkai Attila kvartett egy Mercedes E-osztállyal, Pop Ovidiu, Tasi Tamás, Belbe Darius és Osan Cristian pedig egy Nissan Pathfinderrel indul a nagy kalandra.
 

A legbevállalósabb csapatnak viszont a Bora Attila, Kádas Csaba, Maier Calin trió tűnik, ugyanis ők egy 1983-as Mercedes 407D-vel indulnak útnak. Ha kicsit ismeretlennek tűnik ez a típus: ez egy rendőrségi rohamkocsinak használt kisbusz, amelyet a magyar rendőrség is használt. Ugyan közel 40 éves a jármű, gyárilag automata váltóval van felszerelve. Persze a trió az elmúlt hetekben sokat dolgozott, hogy Afrika-kompatibilissé alakítsák az Ezeréves Sólyom kaliberű járgányt, bár az a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tud 60 kilométeres óránkénti sebességnél gyorsabban száguldani.
 

“Arra törekedtünk, hogy az autónk nagyon praktikus legyen. Jól ellegyünk benne a több ezer kilométeres úton és sok hely maradjon a szerszámokból, írószerből, gyógyszerekből, ruhaneműből és áramfejlesztőből álló segélycsomagnak” – mondja Bora Attila. “Egy áramfejlesztő például Sierra Leonéban egy egész család megélhetését biztosíthatja” – fűzi hozzá Kádas Csaba. Egyébként ez a csapat is arra készül, hogy Afrikában hagyja a járművet, jótékony céllal odaadományozva, ám ehhez még támogatókat keresnek.


 

A szóban forgó csapat Marrakeshben csatlakozik a mezőnyhöz: már január 29-én útnak indulnak és egy 50 órás kompút is szerepel az útitervben. Aztán pedig jön a nagy kaland Afrikában, a legtöbb 60-nal haladó járgánnyal, amellyel első látásra meglehetősen nehéz lesz teljesíteni a távot!
 

Mi mindenesetre minden indulónak sok sikert és szerencsét kívánunk az úthoz – egészen Sierra Leone fővárosáig, Freetownig és vissza haza, Szatmárnémetibe!  


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: