2009-07-26 14:33:42• hírek • MTI/ITAR-TASZSZ

Útlevéllel az űrben

Vámáru-nyilatkozatot kell kitölteni az Endeavour legénységének a Földre való visszatérése után - közölte a hét végén az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA.

Az amerikai hatóságok ugyanis az űrutazást úgy tekintik, mintha az asztronauták külföldi országba látogattak volna, következésképpen az űrből visszatérő űrhajósok a közönséges utasszállító repülőgépek utasaihoz hasonló adminisztratív eljáráson esnek át.

„Az űrhajósok útlevéllel utaznak, és visszatérés után vámáru-nyilatkozatot kell kitölteniük" - mondta Nicole Cloutier-Lemasters NASA-szóvivő.

A hivatalban ezt azzal magyarázzák, hogy a 16 ország részvételével épített Nemzetközi Űrállomás (ISS) nemzetközi területnek számít. Jelenleg az űrállomáson az amerikai űrhajósokon kívül Oroszország, Japán, Belgium és Kanada állampolgárai dolgoznak. Ráadásul a Szojuz rakéták a Kazahsztán területén lévő Bajkonurról indulnak az ISS-re.

A Holdról visszatérő Apollo-11 utasai - Neil Amstrong, Edwin B. Aldrin és Michael Collins - is töltöttek ki annak idején vámáru-nyilatkozatot. Az asztronauták a Csendes-óceánon landoltak 1969. július 24-én. A Hornet repülőgép-hordozó két óra múlva érkezett meg velük Hawaiira, ahol az "idegen bolygóról érkezőket" a kitöltendő vámáru-nyilatkozatok is várták.

A napokban a NASA honlapján közzétették az okmányokat: azokból kiderül, hogy az Holdat megjárt űrhajósok utazása Cape Canaveralban kezdődött, majd az asztronauták megálltak a Holdon, végül visszatértek a Földre. A magukkal behozott áru rovatba Armstrong, Aldrin és Collins „holdkőzeteket, holdport és más, a Holdról származó mintákat" írt be. A NASA megerősítette a 40 éves vámáru-nyilatkozatok hitelességét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: