2014-07-07 17:17:18• hírek • MTI/Krónika/maszol.ro

Valószínű, hogy szakad a kormánykoalíció

Valószínű, hogy szakad a kormánykoalíció, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kilép a kormányból.

Az RMDSZ összeférhetetlenségi helyzetbe került. Egyfelől ugyanis jelentős fegyvertényként könyvelte el az európai kisebbségekkel közösen kidolgozott Minority SafePack európai polgári kezdeményezését, európai parlamenti választási kampányát is erre építette, másfelől viszont egy olyan kormánynak a tagja, amelyik a kezdeményezéssel szemben lépett be az erről folyó luxemburgi perbe.

Nem nehéz a választás az RMDSZ számára, mert ha marad, saját választói és nemzetközi partnerei előtt egyaránt elveszíti a hitelét. A közelgő államfőválasztások amúgy is kényes helyzetbe sodornák az RMDSZ-t, amelynek választania kellene a szavazói által nemigen kedvelt Victor Ponta, illetve a mégiscsak egy nemzeti kisebbséget képviselő Klaus Johannis támogatása közül.

Az őszi államfőválasztásra készülő Victor Pontának is megfelel a szakítás, hiszen ezáltal "megszabadul az RMDSZ jelentette ballaszttól, és ismét nyíltan a román nacionalista szavazók kedvébe járhat".

A maszol szerint "Logikailag" a kormányból való kilépés látszik az egyedüli megoldásnak, az RMDSZ a romániai magyarok többségét is a kilépés helyeslésének irányába sodorta.

"Nyilvános politikai/sérelmi kiállásával" az RMDSZ "küldött magas labdát a PSD térfelére". Utóbbi "komplikációk nélkül megszabadulhat az RMDSZ-től, ha akar". A cikkíró azonban a "formális logika meghaladását" is a döntéshozók figyelmébe ajánlja.

A Kolozsvári Szabadság napilap vezércikkírója is valószínűsíti, hogy bekövetkezik a koalíció szakadása.

"Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy akarja alig négy hónap után rövidre zárni a magyarokkal való szövetkezést, hogy olyan helyzetbe kényszeríti őket, ahonnan nincs, nem lehet más kiút, mint a koalíció felrúgása, akkor jól számolt, ez most az a helyzet" - fogalmazott a szerző. Úgy vélte, a szakítás lehetővé tenné, hogy a kormánypárt jelöltje hitelesebben szólítsa meg a nacionalista szavazókat a novemberi elnökválasztáson.

"És - bónuszok bónusza! - mindez láttán az Európai Unió sem orrol meg, hiszen a Minority Safe Pack-perben Románia és az Európai Bizottság bajtársi összefogásban egy oldalra, az elutasítók oldalára került. Innen hát a román külügy nagy mellénye, magabiztossága" - vélekedett a Szabadság vezércikkírója.

A Hargita népe székelyföldi napilap vezércikkírója viszont úgy véli, katasztrofális lenne a magyar közösségnek akkor kilépni a kormányból "a költségvetés-kiigazítás előtti utolsó métereken", amikor épp "készülnek a beruházási listák".

"Most kiugrani a kormányból, nem jelentene mást, mint levágni az összes magyar érdekeltségű települést a fejlesztési listákról" - véli a cikkíró, aki szerint a kilépés a forrásmegvonások mellett az RMDSZ kormányzati struktúrákban dolgozó szakembereinek az azonnali leváltásához és a kormányzati szervek fokozott ellenőrzéseihez vezetne a magyar önkormányzatokban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: