2009-07-16 14:21:00• hírek • Szatmár.ro

Pénzügyekről tárgyalt Bukarestben

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke az elmúlt napokban Bukarestben tárgyalt annak érdekében, hogy a megyei költségvetés kibővítésére alternatív forrásokat szerezzen. A tárgyalásokon a Szatmár Megyei Tanács szakapparátusának tagjai mellett részt vett Günthner Tibor szenátor és Erdei D. István parlamenti képviselő is.

Csehi a Román Kereskedelmi Bankban (BCR) tárgyalt Constantin Cojocaru ügyvezető igazgatóval annak ügyében, hogy a Szatmár Megyei Tanács által még 2007-ben leszerződött kölcsön kamatjának kifizetését halasszák el.

A Szatmár Megyei Tanács idei költségvetésében mintegy 10 000 000 lej van belefoglalva a kamatok kifizetésére, ez pedig az egyik fő oka a megyei költségvetési problémáknak. Csehi ismertette a BCR illetékeseivel, hogy amennyiben a kamat összegének kifizetését el lehetne halasztani, a megyei pályázatok önrésztámogatására illetve az önkormányzat és az alárendelt intézmények működési költségeinek biztosítására lenne elegendő pénze a Szatmár Megyei Tanácsnak.

Csehi tájékoztatása szerint a BCR illetékesei nyitottak voltak a tárgyalások során, de további egyeztetések szükségesek annak érdekében, hogy az idei 10 000 000 lejnyi, és a jövő évi újabb 10 000 000 lejnyi kamatköltség kifizetésének elhalasztását megoldják. Hamarosan újra egyeztetnek és a Bukarestben leszögezett megoldási lehetőségeket figyelembe véve készítik elő a szükséges iratokat a helyzet megoldása érdekében.

A Szatmár Megyei Tanács elnöke Adrian Lemenivel, a Kulturális Minisztérium vallásügyi szakállamtitkárával is egyeztetett. A legfontosabb tárgyalt kérdés a Szatmár megyében nyilvántartott, állami költségvetésből fizetett nemklerikális személyzet listájának bővítése volt. Mint ismeretes a Szatmár Megyei Tanács a szaktárca által finanszírozott listán szereplő személyek mellett több településen is saját költségvetésből biztosítja a nemklerikális személyzet bérezését.

Jelenleg ezek a költségek éves szinten mintegy 1 millió eurót tesznek ki. Amennyiben a szaktárca kibővítené a listát, és azok a személyek is bekerülnének az állami szinten biztosított bérekkel rendelkező személyek közé, akiket jelenleg a megyei tanács fizet, nagy terhet lehetne levenni a megye válláról, komoly összegeket takarítva meg a megyei önkormányzat számára.

Csehi tájékoztatása szerint Lemeni megértette a Szatmár megyei helyzet kezelésének fontosságát, és ígéretet tett arra, hogy megoldást keres a problémára. Szatmár megyében jelenleg egyébként összesen 453 személy szerepel a nemklerikális személyzet államilag finanszírozott bérezési listáján, és további 319 a Szatmár Megyei Tanácstól kapja fizetését. Ezeknek a béreknek a további biztosítására azonban már nincs kerete a megyei önkormányzatnak, így a szaktárcától várt megoldás sürgető.

Egy másik fontos találkozóra a Regionális Fejlesztési és Lakásügyi Minisztériumnál került sor, ahol a Szatmár Megyei Tanács elnöke Ioan Andreicaval, a minisztérium azon államtitkárával találkozott, aki közvetlenül felelős az 577-es kormányhatározat révén bonyolított programokért (célja a vidéki útinfrastruktúra feljavítása, továbbá és az ivóvízhálózat bővítése). A tárgyalások során Csehi bemutatta az államtitkárnak a kormányprogram révén támogatott megyei projektek helyzetét, jelezve, hogy szükséges lenne az idei támogatások növelése. Továbbá meghívást intézett az Államtitkár felé egy Szatmár megyei, az 577-es kormányhatározat révén támogatott beruházás megtekintésére is. Ioan Andreica jelezte, hogy hamarosan ellátogat a megyébe, ahol majd tovább folytathatják a tárgyalásokat.

Adrian Marccal, a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetőjével együtt Bukaresti látogatása során Csehi Árpád felkereste a Fogyatékkal Élők Országos Hatóságának (ANPH) képviselőit is, továbbá a Szatmár megyei igazgatóság költségvetését segítő lehetőségek kapcsán is.


Csehi Árpád, tanácselnök a megyei költségvetés kibővítésére alternatív forrásokat keres.
Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke az elmúlt napokban Bukarestben tárgyalt annak érdekében, hogy a megyei költségvetés kibővítésére alternatív forrásokat szerezzen


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: