2018-03-12 14:11:10• hírek • Bede Emőke

Utcára kerülhetnek a Free Life Egyesület által gondozott kutyák

Ha kóbor kutyákról van szó, sokan csak könnyelműen legyintenek mondván, a Free Life Egyesület majd megoldja. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy egyszer ők is kapacitásuk végére érnek.

A 3500 sterilizációt lebonyolító és 2000 gazdit kutyushoz juttató egyesület semmilyen állami vagy önkormányzati támogatással nem rendelkezik. A közel hét éve aktívan tevékenykedő csapat mindeddig az állatbarátok adományaiból tartotta fent magát. Így sikerült nekik a kutyákat szerető otthonba juttatni, azoknak a négylábúaknak pedig, akiket nem vitt haza senki, állandó lakhelyet és élelmet biztosítottak. 
 

Néhány nappal ezelőtt azonban kiderült, az egyesület jelentős anyagi gondokkal küszködik. A helyzet olyannyira komollyá vált, hogy a Free Life menhelyét a bezárás fenyegeti. Ez pedig nem jelent mást, minthogy a jelenleg itt gondozott 450 kutya ismét visszakerülne az utcára. A kétségbeesett közlemény szerint március 31-ig tudja még finanszírozni saját működését a menhely, az ezt követő helyzet azonban bizonytalan.
 

A kialakult helyzet miatt az egyesület megkongatta a vészharangokat. A bejegyzés szerint az önkormányzat segítségére is számítanak, hiszen a kutyakérdés megoldása közös érdekük. Emellett azonban a lakosság körében is sürgős mentalitásváltásra van szükség. Mint arról Domokos Bernadett az egyesület képviseletében beszámolt, rengeteg bejelentést kapnak a kóbor kutyákat illetően. Sokan azonban a telefonálók közül nem hajlandók elfogadni a tényt, hogy a menhely is véges számú ebet tud befogadni, az egyesület lehetőségei végesek. 
 

Sokkal célravezetőbb lenne, ha a kutyatartók ivartalanítás által gondoskodnának a felesleges túlszaporulat elkerüléséről. A felelős kutyatartás azonban nem mindenkinek jelenti ezt, így sok nem kívánt kölyök végzi egy bokor alatt vagy a Szamos partján. Ezek után már nem is kérdés, miként garázdálkodhatnak a város több pontján is kutyafalkák, melyektől a leglelkesebb sétálók is megrettennek.
 

Hogy mi lesz a Free Life Egyesület által üzemeltetett menhellyel bő két hét múlva, senki nem tudja. Annyi azonban bizonyos, hogy néhány állatbaráton kívül nem sokan állnak mellettük. Épp ezért intéztek segélykérő felhívást a szatmári lakosság felé: aki teheti, akár anyagiakkal, akár önkéntes munkával segítse a menhely fennmaradását.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: