2010-10-26 12:30:25• hírek • Szatmar.ro

Utcára kerülhetnek?

A kommunizmusban államosított lakások jelenlegi lakóinak sora kereste fel az alprefektust kedd reggeli meghallgatásán.

Azon eredeti tulajdonosok, akik visszaigényelték jogos ingatlanaikat öt éves haladékot kellet biztosítsanak a lakásban lakóknak arra, hogy ezek új otthont találjanak maguknak. Úgy tűnik a lakásprobléma hulláma most tetőzik, hiszen számos kétségbeesett lakos kért segítséget Pataki Csaba alprefektustól.

Pop Aurelia és szomszédai közel ötven éve laknak egy főtéri bérházban, amelyet 2005. április 15-én az eredeti tulajdonos visszakapott az államtól, majd eladta Popdan Aurelnek.
Az öt éves türelmi idő közben lejárt, az idős nők pedig felszólítást kaptak a lakás elhagyására.

Meghosszabbítanák bérleti szerződésüket, azonban az új tulajdonos hajthatatlan, mivel más szándékai vannak az épülettel.
Nem egyedi a példa, többen is hasonló cipőben járnak.

Az egykor államosított lakásokat úgy érezték örökre megkapták, így nem egy esetben modernizálták azokat, ahol nem volt, vizet, gázt vezettek be, és saját maguk igényeinek és lehetőségeinek megfelelően formálták azokat. A panaszosok az utcára kerüléstől rettegnek és megoldást szeretnének az ügyben.

Az észérvek szerint az egykori tulajdonosnak, illetve azok leszármazottainak azonban jogos elvárásuk az, hogy az egykor tulajdonukban lévő ingatlanokat visszakapják és kedvük szerint rendelkezzenek ezekkel.

Az államosítás utáni lakosok annyit tehetnek csupán az ügyben, hogy írásban kérvényezik a bérlet meghosszabbítását. Amennyiben az új tulajdonossal meg tudnak egyezni, tovább bérelhetik ezeket, a negatív döntés esetén viszont új otthon után kell nézniük.

Amennyiben szociális lakást kívánnak igényelni, ezt a polgármesteri hivatalnál tehetik meg. A rendelkezésre álló ingatlanok számától függően kaphatnak lakást a rászorulók. Amennyiben nem sikerül szociális lakáshoz jutniuk, kénytelenek lesznek albérletbe költözni.


Gyakori a segélykérés az alprefektusnál
Gyakori a segélykérés az alprefektusnál


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: