2010-10-27 18:41:19• hírek • Szatmar.ro

Utcára kerül a megyei könyvtár?

Közel húsz éve folyik már a vita a Szatmár Megyei Könyvtár ügyében, megoldás azonban a mai napig nem született.

A Főtéren található, a közelmúltig a megyei könyvtárnak is helyet adó épület 1901-ben épült, a Takarékpénztár számára. A pénztár 1947-ben a Mezőgazdasági Bankkal összeolvad és ezután az épület az említett bank tulajdonába tartozik. 1960-ban államosítják és a román állam tulajdonába kerül.

Az akkori megyei vezetőség a földszintet az O.C.L. Produse Industriale használatába adja, így egy bútorüzlet nyílik meg ott, míg az emeleten lakásokat alakítanak ki, illetve itt kap helyet a Fogyasztási Szövetkezet Megyei Egyesülete is.

1972-ben, Szatmár város megalapításának évfordulóján elhatározás születik a megyei könyvtár költöztetésére. Az addig a megyei múzeumban működő intézményt az említett Főtéri épület földszintjére helyezik át.

98 ezer lej értékben rendezik be a könyvtárat, az emeleten pedig továbbra is lakások foglalnak helyet és a Fogyasztási Szövetkezet Megyei Egyesület székel.

1982-ben a fogyasztási szövetkezet megvásárolja az épületet, a rendeletet azonban Ceausescu nem írja alá, a dossziékban pedig nem szerepel feljegyzés arról, hogy a földszinten könyvtár működik.

Amennyiben ez bele lett volna foglalva az iratokba, az egyesület nem vásárolhatta volna meg az ingatlant.
Az épület alatti terület az állam tulajdonában marad és ezt az új tulajdonos használatába adja az ingatlan létezéséig.
1992-ben a Federalcop az épület kiürítését sürgeti és bérleti díjat, illetve kártérítést követel a helyiség használatáért a könyvtártól.

Ettől az évtől kezdve a megyei tanács és a Federalcop pereskedni kezd egymással, 2007-ben pedig a könyvtárnak a szóban forgó ingatlanban elhelyezkedő olvasótermét lakat alá helyezték. A megyei tanács 2006. szeptember 15-éig visszamenően kifizeti a bérleti díjat és más ingatlan után néz, azonban ezek közül egyik sem felel meg a 2002/334-es könyvtári törvények előírásainak..

Főleg azért égető jelenleg is ez a lépés, mivel két hete felszólítás érkezett a vezetőséghez, amelyben közlik, hogy 5 nap haladékot kapnak a múlt század eleji épület földszintjének a kiürítésére.
Az igazgató egyetlen megoldásnak egy teljesen új épület megépítését látja. Az ingatlan a megyei múzeum udvarán kapna helyet, egy multikulturális központ keretében, ahol többek között a művészeti népfőiskola is működne. Szeretnék, ha ugyanitt a Biblionet program is helyet kapna, ahol a lakosok ingyenes hozzáférhetnek az internethez. Ez a program leghamarabb áprilisban indulhatna el, és körülbelül 10 számítógép áll majd a rendelkezésre.

Az új épület létrehozásának tervei a helyi önkormányzatnál elfogadásra vár. Mircea Ardelean igazgató látogatást tett a Bihar megyei könyvtárnál, hogy annak előnyeit és hátrányait is figyelembe tudják venni a tervek elkészítése során. Az intézményvezető szerint körülbelül 5000 négyzetméteres felületre lenne szükség az új könyvtárhoz.


Három éve lakat alatt az olvasóterem
Három éve lakat alatt az olvasóterem


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: