2010-04-07 15:28:14• hírek • Póti Orsolya

Utazás alatti védelem

Manapság utazás előtt sokan elfeledkeznek olyan szükséges védőoltásokról, amelyek különböző fertőzéstől és betegségtől óvják meg a turistákat, ezért megkérdeztük a Solarex Tours turisztikai iroda utazási ügynökét arról, hogy ők általában mit ajánlanak az utazóknak.

Molnár Tímea, a Solarex Tours utazási iroda ügynöke a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy manapság egyre kevesebben érdeklődnek az utazás előtti védőoltások iránt, és leginkább azok nem igénylik az oltásokat, akik úticélul Európa különböző országait választják. Azonban az utazási iroda ügynökei legtöbbször utánanéznek a különböző utazási betegségeknek, illetve a szüksége oltásoknak is, és inkább az egzotikus tájakra utazni vágyóknak ajánlják azokat.

Az egzotikus égtájak kedvelőinek legajánlottabb a Hepatitis A, illetve Hepatitis B védőoltások beszedése, hiszen a Hepatitis endémiák legmagasabb fokai Afrikában, Dél-Amerika egyes területein, illetve Dél-Kelet Ázsiában vannak. A Hepatitis (májgyulladás) betegség emberről emberre, valamint szennyezett étellel és itallal terjed. A fertőzés gyakran tünetmentes marad, de ha több lárva hatol át a bőrön, az áthatolás helyén viszketés alakulhat ki. Ezt követően 2-6 hét múlva általános tünetek, láz, hányinger,  hasi fájdalom, izomfájdalmak,  hasmenés, izom és ízületi fájdalmak jelentkeznek.

A védőoltást mindig utazás előtt egy hónappal kell beszedni, és egyetlen hepatitis oltás három-öt évre nyújt védettséget. A vakcinák hatékonyak és biztonságosak, de terhesség alatt csak akkor ajánlottak, ha a terhes nő a hepatitis A fertőzés fokozott veszélyének van kitéve. A gyermekek oltásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy az életkori oltási helyzetből kell kiindulni, és gondoskodni kell arról, hogy a hagyományos fertőző betegségeken kívüli védettségen túl az egyéb, a trópusi országokban előforduló betegségekkel szembeni védettséget  is megszerezze a gyermek.

A Hepatitis A és B oltásokon kívül még számos „utazás előtti oltás" létezik, amit azonban szakorvosok ajánlásával kell beszednünk. Ilyen oltások a hastífusz, malária, járványos agyhártyagyulladás, sárgaláz elleni oltások, valamint a veszettség és kolera elleni oltások is. Általában ahová a turisták utaznak ott majdnem minden védett, és a modern szállodák többsége a maximális higiéniára törekszik, de ha egy extrémebb afrikai körutazásra vágyunk, akkor ajánlott a védőoltások használata.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: