2018-10-05 13:41:52• hírek • Bede Emőke

Utánajártunk, hányan rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel a megyében

Nemrégiben egy Szatmár megyei bűnszervezet egyik tagjánál foglalták le ezeket a lőfegyvereket.
Nemrégiben egy Szatmár megyei bűnszervezet egyik tagjánál foglalták le ezeket a lőfegyvereket.

Az Amerikai Egyesült Államokban nem kelt különösebb feltűnést, ha valaki fegyvert tart a házában. De vajon mi a helyzet megyénkben? Hányan rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel? Nos, mi utánajártunk.

A témával kapcsolatos kérdéseinkre a Szatmár Megyei Rendőrség, pontosabban Alina Tinca rendőrtiszt adta meg a válaszokat. A kapott információk szerint megyénkben jelen pillanatban 1811 személy rendelkezik fegyvertartási engedéllyel. Közülük 1199-en emberi élet kioltására is alkalmas fegyvert birtokolnak, de nem kell azonnal megretteni ettől a viszonylag nagy számtól, ugyanis kivétel nélkül mindegyik esetben vadászokról van szó.
 

A fennmaradó 612 személy olyan fegyverek birtoklására kért engedélyt, melyek rendeltetésszerű használat esetén nem alkalmasak emberi élet kioltására. Gondolhatunk itt az önvédelmi célokat szolgáló gumilövedékes vagy gázfegyverekre, esetleg a sportlövészet űzéséhez szükséges pisztolyokra és puskákra is.
 

Természetesen az engedély megszerzése korántsem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Az első és legfontosabb kérdés, hogy honnan tehetünk szert egy fegyverre. A legegyszerűbb megoldás a vásárlás, de természetesen csakis legális forrásból, azaz engedéllyel rendelkező fegyverkereskedővel érdemes üzletelni. Emellett arra is van példa, hogy valaki öröklés vagy adományozás révén jut fegyverhez, az engedélyt természetesen ilyenkor is ki kell váltani. Azok, akik már rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, a fentebbi eseteken kívül akár bérelhetnek is eszközt. Ha külföldről tervez valaki ilyen jellegű „játékszert” behozni, akkor mindenképp meg kell őrizni a vásárlás során kiállított számlát, illetve rendelkeznie kell egy, az EU területén fegyverszállításra feljogosító dokumentummal is. A legfontosabb tudnivaló azonban az, hogy a fegyverszerzést legfeljebb három napon belül jelenteni kell a rendőrségen is. Ha pedig úgy hozná a sors, hogy a tulajdonos akarva-akaratlanul megválik fegyverétől, akkor azt maximum 10 napon belül jelezni kell az illetékes hatóság felé. Erre vonatkozó további információk a rendőrség honlapján érhetőek el.
 

A fegyverviselési engedély mellé sajnos hivatalból nem adnak egy adag felelősségteljességet is, épp ezért maguk a tulajdonosok kell belássák, az eszközök felelőtlen használat esetén könnyen komoly sérülést okozhatnak, szélsőséges esetben pedig akár halálos sebet is ejthetnek. Az elmúlt három évben Szatmár megye területén két vadászbaleset történt, mindkettő a fegyver felelőtlen használata miatt –árulta el a Szatmár.ro kérdésére Alina Tinca.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: