2011-08-11 16:30:22• hírek • M. T. R.

Út vezet a daróciak új otthonába

A közösségnek avattak otthont csütörtök délután Királydarócon. A Kraszna-parti községközpontban ugyanakkor egy, az előző század derekán leaszfaltozott utat - rosszabb volt a helyiek elmondása szerint, mint a kövezettek - vontak be új bitumenréteggel. Ez az út is a kultúrházba vezet. Amúgy a megyében, s talán még az egész országban ez volt eleddig az egyetlen községközpont, amelyben nem volt háza a közösségnek. A lakodalmakat többnyire más, jó pár kilométerre lévő településeken tartották, s nem voltak ritkák a sátoros lagzik sem. Eljegyzéseknek, keresztelőknek, illetve bármi egyéb közösségi rendezvényeknek nem volt helye Darócon.

Még a rendszerváltoztatás előtt, immár több mint két évtizede bontották le a régit, s azóta tervezik az új felújítását - magyarázta hírportálunknak Balogh Dániel. A község elöljárója szerint a kultúrotthon-építés szándéka meg volt: még előző mandátuma idején megvásárolták az egykori téeszes épületet. Pénzük ellenben nem volt ekkora beruházásra. Így hát spóroltak. A megyei önkormányzattól kapott támogatást felhasználva végre tavaly december idusán kezdtek hozzá az átalakításhoz, azaz építkezéshez, merthisz gyakorlatilag csak a négy fal maradt meg az épületből. Újraaszfaltozták a kultúrházat a központtal összekötő utat is: összesen 260 méter hosszú az új, 4 méter széles út. A polgármesternek a megvalósításon túl egyéb oka is volt a büszkélkedésre: hiába eldugott település az övé, még a megyeközpontbeliek közül is sokan költöznek Darócra. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 2204 lakosa volt pár éve a községnek, ma pedig 2269. Tavaly az iskolába 300 nebuló okult, idén már 330.

Maga az ünnepség beszédekkel kezdődött. A szociáldemokrata párti elöljáró kiemelte: hálás a megyei önkormányzatnak a támogatásért. Összesen 410 ezer lejbe kerül a kultúrház. Köszönetet mondott a kivitelezőnek, a helyi tanács tagjainak, akik felismerték, hogy a község érdekei a pártszíneken túl mutatnak. A megyei tanács elnöke, Csehi Árpád Szabolcs gratulált a megvalósításhoz, majd ezt tette a többi meghívott is. A vallási felekezetek áldásai következtek. Előbb a görög keletiek hosszasabb liturgiája, majd a református, végül a római katolikus könyörgések, illetve beszédek hangoztak el. Szilágyi Tibor tiszteletes kiemelte, hogy nem csak a közösség amolyan szokványos ünnepeinek kell otthonra lelnie a művelődési házban, hanem a kultúrának is. a megyeközpontbeli színészeket és tudósokat invitálta Darócra, hiszen - amint mondta - tőlük csak tanulhatnak. Pitó Lajos plébános a tartós egészségért fohászkodott az Úrhoz.

A szalagvágás következett, majd szeretetvendégség az amúgy valóban tetszetős, európai normáknak megfelelő épületben, a daróciak közösségének otthonában.

Háza a királydaróciaknak

Háza a királydaróciaknak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: