2011-07-12 14:37:34• hírek • Balog Anita

Projektbemutató Csengerben

Kalenda Zoltán
Kalenda Zoltán

A határ két oldalán mondják a híreket, románul és magyarul.

Kedden Csengerben, a helyi városháza egyik termében került sor az "Információ, mint megújuló gazdasági erő - Econinfo" címet viselő Román-Magyar határon átívelő projekt bemutató-konferenciájára. Az egybegyűlteket Forján Zsolt polgármester köszöntötte, majd rövid beszédében felhívta a figyelmet az információk áramlásának fontosságára. Különösen a határ két oldalán élők között fontos az információk terjedése, a kapcsolatok tartása, hiszen a megfelelő információk birtokában a hamarosan eltűnő határok kitűnő gazdasági lehetőségeket biztosítanak.

Nem véletlen, hogy a polgármester az információkról beszélt, hiszen a projekt keretein belül a hírek szállnak keresztül a határon, tájékoztatva a határ két oldalán élő - elsősorban vidéki - közösségeket a régióban történtekről, román illetve magyar nyelven. A projekt magyarországi partnere a Bio-Szil kft, míg a romániai résztvevő a Baranyai Ildikó vezette Publitrans.

A projekt során a román-magyar határ két oldalán élők tájékoztatása a cél az internet, illetve a rádió segítségével. Többek között egy román-magyar honlap is létre fog jönni, amely a vidéki települések híreit közli majd, s a honlapot készítő cég vezetője azt is elmondta, hogy a közölt híreket a polgármesteri hivataloknak lehetőségük lesz beágyazni saját oldalukba, így megoldódhat a községi honlapok rendszeres frissülése is. A honlap amúgy hamarosan látogatható lesz, a konferencián pedig bemutattak olyan román és magyar nyelvű hanganyagokat, amelyet Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rádiók készítettek el. Az eddig felvett illetve megírt anyagokban összesen 56, romániai illetve magyarországi település szerepelt.


Forján Zsolt nyitotta meg a konferenciát
Forján Zsolt nyitotta meg a konferenciát


A rendezvényen beszélt Kalenda Zoltán is, aki a magyarországi projektpartner médiaszakembere. Kiemelte: egyre nő az igény a regionális, helyi hírek iránt, hiszen az emberek beleuntak abba, hogy a világ eseményeiről könnyen értesülnek, viszont a helyi hírekről nehezebben.

Úsz Illés, a nyíregyházi székhelyű Kölcsey TV főszerkesztő-helyettese röviden bemutatta a tévéadót, alátámasztva az előtte szóló helyi hír-igényre vonatkozó állításait, majd a tévéadó határon átívelő projektjeiről adott tájékoztatást. A Kölcsey TV nemrégiben alakított ki egy igen gyümölcsöző kapcsolatot a szatmárnémeti Regioline Egyesülettel, amellyel egy pályázatot már lebonyolítottak - ebben egy román-magyar hírügynökséget hoztak létre, amely a két megyében élőket informálja, valamint segítséget nyújt különböző gazdasági témákban. Mivel a most indított projekt, illetve a Kölcsey TV lezárt projektje párhuzamokat is mutat, Úsz Illés nem zárta ki az eseteges együttműködés lehetőségét sem.



Baranyai Ildikó beszél az induló projektről
Baranyai Ildikó beszél az induló projektről


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: