2011-07-14 15:31:23• hírek • (x)

Úszni a legjobb dolog a világon!

Papp Zoltán György nyolcadik osztályos lesz szeptembertől, s már úszni is tud. A Nagykárolyi 1-es számú I.-VIII. Osztályos Iskola diákja azonban nagyon örül annak, hogy úszótanfolyamon mélyítheti tudását.

Van arra szükség - magyarázza a nebuló, akit egy jótékonysági szervezet fizetett be az oktatásra. A kedvence a gyorsúszás, azt nagyon szereti, mert nem kell „totyognia", hanem egyenes, céltudatos csapásokkal érheti el a medence túlsó partját.

Éder Fruzsina immár a második alkalommal végez úszótanfolyamot. Szereti ezeket az alkalmakat, szereti a tanárnőt, s gyakorolni, azaz úszni is szeret. Ő hatodikos lesz ősszel, méghozzá a Vasile Lucaciu-iskola diákja. Osztályában egyébként rajta kívül még egy ikerpár tagjai tudnak úszni. A többiek között is van, aki elevickél a vízben, de még messze áll az úszástól - magyarázza. Szülei boldogan fizették be immár a második oktatásra, szerinte azért, mert tudják, szereti az úszást, s ez a mozgás a hátgerincének is jót tesz, mi több, még lúdtalpasságán is segít némileg.

Diana Stanca Codrea úszásoktató szerint legalább kéthetes kurzusok kellenek a gyerekeknek ahhoz, hogy legalább alapszinten elsajátítsák ezt, az amúgy velünk született képességet. Hétköznaponként 9 órától 11-ig, illetve 11-től 13-ig tart oktatást a Nagykárolyi Termálstrandon. Két csoportba osztva tanítja a gyerekeket az úszásra: a kezdőkön kívül vannak a haladók. Az időjárás függvényében egész nyáron át végzi az oktatást, az érdeklődők a strand portáján kaphatnak bővebb tájékoztatást.

Amint magyarázza, az érdeklődőknek nem nagyon kell egyebet magukkal hozniuk, mintsem az alapvető higiéniai felszereléseket, így strandpapucsot, védőszemüveget, törölközőt. Háziorvostól kell még igazolás arról, hogy egészségügyi szempontból részt vehetnek a kurzuson. A tanfolyamnak egyébként 150 lej a díja (természetesen a 10 alkalomból álló oktatás alatt a strandbelépőt a részvevőknek nem kell megváltaniuk).

Immár a harmadik éve foglalkozik úszásoktatással Diana. A kolozsvári tudományegyetem szakirányú végzettje. Amint mondja, már gyerekként tudott némileg úszni, azonban szakértő „kezei alatt" tanult meg igazán.

Ötödik életévüket betöltött emberek jelentkezését várja - mosolyogja. Szívesen oktat akár felnőtteket is. persze bevallja azt is, hogy a fiatalokkal, a gyerekekkel előreláthatóan könnyebb dolga van, hiszen még nem alakult ki bennük a félelem, a pánik.

Zoltán és Fruzsina is ott úszik immár társai között. Gyerekek. Játszadoznak, beszélgetnek egymás között. Azonban amikor a „tanárnő" szól, figyelnek. Tudják, amennyiben engedelmeskednek, fognak tudni úszni. S amint egyikőjük mondta: úszni pedig a legjobb dolog a világon!


a

a

a

a

a

a

a


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: