2010-12-10 14:52:04• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Úsznak a bajban a Kraszna-parton

Óriási mennyiségű csapadék hullott le az utóbbi napokban. A Nagykároly környéki településen élőknek különösen nagy bajt jelent ez. A megyei vízügyisek rendelete nyomán ugyanis napok óta narancssárga riadó van érvényben a Kraszna Királydaróc és Domahida közötti szakaszán.

Ám a községek és falvak lakóit nem a folyó vízszintjének emelkedése aggasztja közvetlenül, hanem az, hogy sosem látott, de legalábbis hosszú-hosszú évtizedek óta nem tapasztalt módon emelkedik folyamatosan a talajvíz. A két jelenség között persze összefüggés van. Ugyanis amint árvízveszélyt jelentenek, a zsilipek lezárulnak, s a falvak vizei nem juthatnak el a folyóba, a föld pedig nem képes azokat elnyelni.

Például az árvíz szempontjából különösen veszélyeztetettnek mondott területen túl is, Börvely községben néhol a kút vize is kiöntött, a pincék pedig Kálmándon és Kaplonyban is „úsznak" a talajvízben.

Százhektárok víz alatt

E három település közül a legrosszabb a helyzet Börvelyben. A Nagykárolytól északra, a Szatmári-síkságon, a volt Ecsedi láp szélén, a Kraszna partján fekvő határ menti településen a víz százhektáros területet borít be. Helyenként a családi házak udvarába is belopódzott már a víz, továbbá a község házainak pincéibe is felszivárgott. Kis Hajnalka polgármester mondta el hírportálunknak, hogy községszerte mindenki meg van ijedve. Nagyon sok ház agyagtéglából épült, s az alapozásuk sem eléggé stabil. Amennyiben a talajvíz továbbra is emelkedik, nagy bajok lehetnek.

A rendkívüli állapotokat a megye kormánybiztosa tegnap a helyszínen igyekezett felmérni. Radu Giurcă prefektus láthatta, hogy a belvíz a Kraszna folyóba való átszivattyúzása napok óta tart. A helyszínen a nagykárolyi és a helyi önkéntes tűzoltók éjt nappallá téve munkálkodnak. A községnek jelenleg mindösszesen két vízgyűjtő árokrendszere van, ebből szivattyúzzák ki a vizet át a folyóba.


Csanálos és Kálmánd között...
Csanálos és Kálmánd között...


Valahol Kaplony szélénA talajvízzel szemben pedig méginkább kiszolgáltatott a lakosság. A község elöljárójának elmondása szerint olyan házak pincéjébe is befurakodott a talajvíz, ahova még a '70-es évek nagy árvizekor sem. Van olyan, hogy a ház kútjának vízszintje olyannyira megemelkedett, hogy kiöntött...

Ugyan talán nem ennyire, de nem túlságosan rózsásabb a helyzet Kaplonyban sem. Mosdóczi Vilmos polgármesternek és Ernyi Mihály alpolgármesternek tegnap az árkoknál azt kellett megtapasztalnia, hogy ugyan a pompagépek naphosszat erőlködnek, s szivattyúzzák át a folyóba a belvizet, de vajmi keveset ér az, ugyanis folyamatosan érkezik az utánpótlás az égből. „A felszerelés ezeken a pumpaállomásokon igen silány" - magyarázta az elöljáró. A kaplonyi stációnál összesen 8 motor van, ezekből öt „mákdarálónyi" teljesítményre képes csupán; a három nagyból pedig csak kettő működött ottjártukkor. „Tegnap kivittünk egy tűzoltópumpát, amit Németországból kaptunk, és egész délután szivattyúzta át a vizet a viszonylagosan nagyteljesítményű gépezet, de mindennek az eredménye igazából alig látszik."


Valahol Kaplony szélén
Valahol Kaplony szélén


A gond magva

A polgármester szerint az a gond megoldása az lehetne, ha helyben lehetne megoldani a védekezést. A helyhatóságoknak ugyanis elemi érdeke, minél hamarabb közbeavatkozni, míg a szatmárnémetiben székelő megyei vízügyi hatóságoknak... Az agyonközpontosítottságot azzal érzékeltette, hogy két évvel ezelőtti eseményt elevenített fel. A pumpaháznak nem volt árama. Amint kiderült azért, mert az áramszolgáltatónak tartozott a cég regionális szinten. Eközben viszont életbevágóan fontos volt, hogy meginduljon a szivattyúzás, a prefektusnak kellett közbenjárnia, hogy ismét működjön az áramszolgáltatás.

Amikor kicsit kiönt a Kraszna, akkor a zsilipek önműködően lezárulnak. A faluból a víz nem tud kijutni, esetleg átpumpálással. Ahhoz pedig jóval nagyobb teljesítményű gépekre lenne szükség. Utóbbiak megvásárlása pedig csak a helyiek számára lehetne prioritás - jutunk el újra s újra a probléma magvához.

Mindenesetre emberemlékezett óta nem volt ekkora belvíz. Gyakorlatilag egy ásásnyi mélyen már talajvízre bukkanni. A pincékbe szerte Kaplonyban még gumicsizmával sem lehet lemenni.

Kálmándon valamivel jobb a helyzet. A héten beiktatott polgármester szerint nagyjából fel vannak készülve. A pincékben náluk is megjelent a talajvíz. Szerencsére viszont egyelőre nincsen komolyabb baj. Így jelenleg a szomszédos Börvelynek esetleg nyújtandó segítségre összpontosítanak. Jelzés esetén a kálmándi tűzoltók öt perc alatt készen állnak, s mehetnek segíteni.


Valahol Kaplony szélén

Valahol Kaplony szélén

Valahol Kaplony szélén

Valahol Kaplony szélén

Valahol Kaplony szélén
Valahol Kaplony szélén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: