2017-05-22 09:19:25• hírek • Szatmár.ro, refszatmar.eu

Urunk visszaajándékozó szándékára válaszolva a Református Egységnapon

Élettel töltötte meg, s így őrizte Nagyvárad csodálatosan felújított várát a mintegy hatezer résztvevő a Református Egységfesztiválon, méltóképpen megünnepelve egyházkerületi szinten a reformáció ötszázadik évfordulóját is. Szatmáriak is szép számban jelentek meg a nagyszabású, felemelő alkalmon. Rácz Ervin egyházmegyei sajtóreferens beszámolója.

A hónapokkal ezelőtt elkezdődő fáradhatatlan szervezés meghozta gyümölcsét. Buszok szervezett formában érkeztek célba, s szombat délelőtt 11-kor „tele templomban” kezdődhetett a legfontosabb: az istentisztelet. A nagyváradi gyülekezetek egyesített kórusa vezetett az éneklésben, majd Forró László egyházkerületi főjegyző, határozott főszervező tereket betöltő hangjával konferált. Csűry István házigazda püspök a Biblia első lapjait felütve fontos reformációi gondolatokat intézett az ünneplő sereg felé: „… az Éden álom maradt, de most a egységkereső nemzeteknek, megújulni vágyó felekezeteknek, reformjaiban el nem fáradt közösségeinknek hallaniuk kell Isten visszaajándékozó szándékát! Urunk visszaajándékozó szándékára válaszolnunk kell! A megmentő szándék hitvallásra, hálára és tettekre késztet. Hiszem, hogy az áldott élet itt a földön elkezdődött Istenországában van, ahol szolgálatunk a halált legyőző Krisztust követi. Feltámadása: számunkra örökélet, a reformációban mindannyiunk visszakapott méltó léte, egységünkben pokoltól megszabadító mennyei életforrás. A hálás szív nem tudja, bár igyekszik mindezeket megköszönni elsősorban azzal, hogy bizonyságot tesz teljes valójával az élet Teremtőjéről, követi a feltámadott Megváltóját, és a Szentlélek hatalmából munkálkodik mindenki javára.”

Ezt követően püspökök és más egyházkerületi képviselő váltották egymást különböző liturgikai elemeket tolmácsolva. Az Igét Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Zsinat elnöke hirdette a nap bibliai mottója alapján: „Őrizd a várat!” (Náhum 2,1) Mi hangyányi emberek hiába is őrzünk, teszünk bármit is Isten oltalma nélkül, a legjobb döntés tehát, ha elsősorban Istenre bízzuk életünket. Eme üzenetben azt a kálvinista pluszt is felfedezte az igehirdető, mely szerint Isten eleve elrendelése a javunkra van.

Köszöntő beszédek során többek között felszólalt Bara Lajos egyházkerületi főgondnok, Victor Opaschi államtitkár, valamint külföldről érkezett fontos egyházi személyek is. Meleg Vilmos szavalata után a jelenlevők úrvacsorai közösségben, szép rendben élhették meg Krisztus szeretetét. Érdekesség, hogy Adorjáni Dezső evangélikus püspök közölte a szereztetési Igét. A Református Gimnáziumok egyesített kórusa, melyben a szatmáriak is kivették részüket, Higyed Gyöngyi vezénylésével gyönyörködtettek.

Az istentisztelet után mindenki megtalálhatta a neki megfelelő programot. A gyermekfoglalkozásokban a helyi kézművesek, valamint a szatmári Aranykapu Kulturális Egyesület és a nagyváradi Zabhegyező Egyesület közül választhattak. Az ifjúsági is megtalálhatta a hozzá szóló üzeneteket a nagyvárad-velencei színjátszók előadásában, illetve a szilágybagosi mandolinzenekar, a bihardiószegi furulyások szolgálatában, valamint az Új Szövetség az Élő Kövek és zenekarok dicsőítésében. Őket is Isten szólította, mindig aktuális üzenettel: Siessetek, hamar lejár, kegyelme már régóta vár!

A királyhágómellékiek legnépesebb rendezvénye évről évre a nőszövetségi találkozó. Ez megmutatkozott az egységfesztiválon is, ahol a nőszövetségi programokat többek között dr. Lukács Olga előadása, valamint beszélgető előadások Écsi Gyöngyi, dr. Békefy Lajos, Röhrig Klaudia és Aczél Dóra közreműködésével gazdagították. Bizonyságok sokasága erősített a hitben: egyedül Krisztus az életünk megoldása! Dévai Nagy Kamilla bizonyságtétellel teljes koncertje is a nőszövetségi sátornál gazdagított.

Közben egyháztörténeti konferencián tanácskozhattak az érdeklődők a Partium reformációjáról, melynek rendjén a kilenc egyházmegye reformációja került bemutatásra. A szatmári egyházmegye reformációját Bara Csaba volt főgondnok, a nagykárolyit Geréb Miklós irinyi lelkipásztor mutatta be. Érdekesebbnél érdekesebb kiállításokat is meg lehetett tekinteni: az Erdélyi Gyülekezet kopjafa kiállítását, Adorjáni László és Fazakas Csaba karikatúra kiállítását, valamint egy állandó református kiállítást.

Az i-re a pont, vagy a tortára a hab a Debreceni Csokonai Színház operakoncertjével került fel, a Bánk bánból előadva részleteket.

Az egyházmegyék, egyházi iskolák és más klerikális szervezetek is esélyt kaptak arra, hogy bemutatkozzanak. Ugyanakkor hirdették: egyházmegyei szinten is tervezik megszervezni a reformáció 500 éves évfordulóját. A nagykárolyiak konfenciájára július 4-én kerül sor a kastélyban, a szatmáriak pedig a „gödörben” és párhuzamosan más helyszíneken is összegyűlnek szeptember 2-án.

Mindenki lelkiekben gazdagodva, hitében megerősödve térhetett haza Kárpát-Medence különböző szegleteibe, sőt többen azon túlra is, Istennek hálát adva azért, hogy olyan korban élhetnek, melyben még a reformáció félmilleniumájért is hálát adhatnak. Békében, örömben, egységben, Urunk ajándékára válaszolva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: