2017-06-14 12:06:56• hírek • Szatmar.ro

Úrnapja és körmenet a székesegyházban

Ünnepi szentmise lesz június 15-én, csütörtökön este hét órától a szatmárnémeti Székesegyházban, majd a végén körmenet a régi főtéren.

Krisztus Testének és Vérének főünnepét, 1264-ben terjesztette ki az egész latin Egyházra IV. Orbán pápa, a hit és a kultusz válaszaként azokra az eretnek tanításokra, amelyek kétségbe vonták Jézusnak az Eucharisztiában való jelenlétét. Úrnapja gyökerei a 13. századig nyúlnak tehát vissza. Az augustinánus rendi apáca, Liége-i Juliana isteni sugallatra hivatkozva fordult az eucharisztia-ünnep létrehozása érdekében a dominikánus St-Cheri Hugóhoz, Jacques Pantaléonhoz - a későbbi IV. Orbán pápához -, és Robert de Thoret liège-i püspökhöz. 1246-ban Robert püspök zsinatot hívott össze és elrendelte a Corpus Christi ünnep évente történő megtartását.

Általánosan elterjedt azonban csak később lett az ünnep. 1263-ban egy zarándok cseh pap szentmisét mutatott be a bolsenai Szent Krisztina templomban. Az átváltoztatás pillanatában kétség szállta meg - valóban Krisztus testévé és vérévé válik-e a kenyér és a bor - amikor a megtört ostyából vércseppek hulltak az ostyaabroszra. A véres ostyaabroszt 1264. június 14-én Orvietóba vitték, ahol épp ott tartózkodott IV. Orbán pápa. A pápa 1264. szeptember 8-án kelt Transiturus bullájában hirdette ki, hogy minden évben a Pünkösd nyolcadát követő első csütörtökön tartsák meg Úrnapja ünnepét.

Szatmárnémetiben június 15-én, este 7 órától Schönberger Jenő püspök celebrál ünnepi szentmisét a szatmárnémeti Székesegyházban, a mise után pedig jó idő esetén körmenetet tartanak a város régi főterén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: