2012-02-03 09:14:46• hírek • MTI

Űrhajóst keresnek a Holdra Oroszországban

Az orosz űrkutatási hivatal megkezdte a Holdra induló űrhajósok toborzását; 2020-ig az első orosz kozmonautának a Földet kísérő égitest felszínére kell lépnie - közölte Vlagyimir Popovkin csütörtökön az Eho Moszkvi rádióban.

Kellő műszaki és egészségügyi képzettséggel bárkiből lehet kozmonauta - mondta a Roszkoszmosz vezetője, aki a Fobosz-Grunt űrszonda kudarca után új terveket dédelgető orosz űrkutatási hivatal terveiről számolt be.

Popovkin korábban jelezte, hogy Oroszország amerikai és európai partnereivel közös Hold-állomások létesítéséről egyeztet. A cél az égitest erőforrásainak kiaknázása - mondta a rádiónak Popovkin, megjegyezve, hogy két változaton gondolkoznak, Hold körüli pályán keringő űrállomást vagy Holdbázist hoznának létre.

Előbb azonban a Roszkoszmosz két űreszközt szeretne feljuttatni a Holdra: a Luna-Glób (Hold-Földbolygó) és a Luna-Reszursz (Hold-Erőforrás)elnevezésűeket. Fejlesztés alatt van egy emberi irányítással a Holdra repülő szállító eszköz is.
Vlagyimir Popovkin bejelentése szerint az orosz űrkutatási hivatal költségvetése a Mars holdjára indított űrszonda sikertelensége ellenére is 2014-re a jelenlegi 150 milliárd rubelről 200 milliárdra nő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: