2009-07-23 14:14:03• hírek • Ferenczi Noémi

Üresen maradt középiskolai helyek

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség összesen 37 középiskolás osztály beindítását tervezte ősztől, azonban jelentkezők hiányában csupán 34-et fognak indítani. Idén több diák marad ki a középiskolai oktatásból mint tavaly - tájékoztatott Kónya főtanfelügyelő-helyettes.

A második számítógépes leosztást követően csupán 20 diák nem nyert felvételt egyik középiskolába sem, viszont újabb esélyt kapnak a következő leosztásnál. A betöltetlen középiskolai helyek száma ennél jóval nagyobb. „Annyira csökkentettük a középiskolai helyek számát, ahány diák  befejezte a kilencedik osztályt, viszont így is nagyon sok hely maradt betöltetlenül"- magyarázta Kónya.

A helyek számának meghatározásakor nem vették figyelembe, hogy megyei szinten a diákok 4-5 százaléka megbukik, 2-3 százaléknak nem zárják le a médiáját mivel nem járt rendszeresen iskolába, több mint százan pótvizsgáznak, sokan pedig be egyéb okok miatt nem iratkoznak be középiskolába.

A diákok 0,5-1 százaléka azért nem tanul tovább mert mezőgazdasági munkába kezd, külföldön próbál elhelyezkedni, férjhez megy, anyagi problémái vannak, illetve nem engedik a szülei.

Eredetileg nem tervezték vidéki középiskolás osztályok indítását, végül néhányat meghirdettek, de sok helyen nem teltek be a helyek. Lázáriban például 28 helyre csak 15-en, Nagytarnán 19-en, Alsószoporban 56 helyre 30-an jelentkeztek.

Magyar tagozaton is sok szabad hely maradt: Nagykárolyban, a Hám János Iskolaközpontban, a nagykárolyi az Andrei Saligny Iskolaközpontban, a tasnádi ipari líceumban, a Faipari Líceumban, a sárközi szaklíceumban.

„A tavalyi évhez képest jóval több diák nem iratkozott be kilencedikbe, mint tavaly"- vonta le a következtetést a főtanfelügyelő-helyettes.


A diákok közel egy százaléka nem élt a továbbtanulás lehetőségével
A diákok közel egy százaléka nem élt a továbbtanulás lehetőségével


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: