2010-02-03 13:01:45• hírek • www.kaktuszlap.hu

Honnan származnak a kaktuszok?

A kaktuszok Amerikából indultak világhódító útjukra, s annak felfedezése után igen hamar népszerűek lettek Európában.

A tövises barátaink Észak-, Dél- és Közép-Amerikából - többek közt Mexikóból, az Amerikai Egyesült Államokból, Peruból, Bolíviából, Argentínából, Brazíliából, Chileből - származnak. Csupán a Rhipsalis nemzetség egyes tagjai valók Amerikán kívüli területről, pontosabban Afrikából. Azonban az már rejtély marad, hogy néhány faj, hogyan válhatott a madagaszkári és Srí Lanka-i honos flóra részévé. Európába hurcolása után, mára már az egész világon elterjedt. Gyakorlatilag minden trópusi és szubtrópusi éghajlatú országban megtalálható, ugyan többnyire parkokban és kertekben, azonban már vadon is találkozhatunk velük.

Érdekesség, hogy már egy XVI. századi festményen (Pieter Brueghel: Cockaynei táj) is megjelenik egy vadon növő kaktusz, az Opuntia ficus-indica. Az első feljegyzések, amelyek ugyancsak erre a századra tehetők, olyan „dinnyeszerű virágokról" számolnak be, amelyek semmilyen eddig ismert növényre nem hasonlítanak. Az európaiak körében pont érdekes alakjaik miatt lettek népszerűek. A leírásokból arra lehet következtetni, hogy az első kaktuszok a Melocactus nemzetségből valók voltak. Kezdetben az arisztokraták kedvtelése volt, hiszen népszerű és keresetté válásuk miatt, a kaktuszok ára igen magas volt. Csak a tizennyolcadik századra szakosodtak cégek arra, hogy kaktuszokat importáljanak és termesszenek. Ez után jöttek létre nagyobb kaktuszgyűjtemények is.


A kaktuszok könnyen népszerűvé váltak az egész világon
A kaktuszok könnyen népszerűvé váltak az egész világon


Ez is az bizonyítja, hogy Amerika felfedezése után, népszerű és elterjedté vált az egész földkerekségen, s nagyon könnyen meghonosodtak több országban is. Meghonosodásuk veszélyeket is rejt, hiszen például Ausztráliába a fügekaktuszok teljesen kikerültek az emberi felügyelet alól, s kiszorították az eredeti növénypopulációt.

Elterjedt tévhit, hogy a kaktuszok származási helye a sivatagi területekre korlátozódik. Azonban innen a kaktuszok csupán egynegyede él vadon a sivatagos területen. A többi faj a félsivatagos, száraz sztyeppés, lombhullató erdők és füves területekről való, s vadon itt található. Ami még érdekesebb, hogy a fajok nagyjából öt százaléka a trópusi erdőkben, a dzsungelek legmagasabb fáinak tetején élnek.

Forrás: www.kaktuszlap.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: