2010-12-08 15:38:41• hírek • Tóth Klarissz

Ünnepi sztárnövények a lakásban

A téli hónapokban és a közelgő ünnepek időszakában, a virágok szerelmesei valamint a lakásuk dekorációjára nagyobb hangsúlyt fektető emberek, igyekeznek a szezonnak megfelelő növényekkel díszíteni környezetüket.

Ünnepeink (névnap, születésnap, egyházi- vagy állami ünnep) szoros kapcsolatban vannak a virágokkal. Ettől az alapgondolattól vezérelve felkértük Portik Renátát, a Szatmár.ro kertépítési szakértőjét, ismertesse olvasóinkkal, melyek a téli időszak illetve a decemberi hónap ünnepi sztárnövényei.

 

Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima

A hónap sztárja, nemcsak az ablakpárkány dísze, hanem az egyik legfontosabb ünnepi jelképünk. Zöld lomb, piros fellevelek, bimbós virágok. Virágzási időszakában világos helyet és nedvességet kedvel. Ekkor talaja legyen mindig nedves. Virágzás után, februárban a piros fellevelek hullani kezdenek, ami az életciklus természetes velejárója. A sárguló, lehulló alsó levelek a hideg vagy a pangó víz eredménye. Ha a levelei zölden hullanak, az a kiszáradást jelzi.



Karácsonyi kaktusz - Schlumbergera truncata

Eléggé hisztis növény. Ha már megszokott egy helyet és ott jól is érzi magát, ne változtassuk, ne forgassuk. Mindezt virágaival köszöni meg. Ahhoz, hogy télen virágozzon, nyári pihenőre, elhanyagolásra van szüksége. Ősztől kezdődhet öntözése, tápozása. Meleg térben nem virágzik, sőt a virágos állapotban vásárolt növény elhullatja a virágbimbókat a fűtött lakásban. A puha, halvány levelek a túlöntözésre utalnak.



Ciklámen - Cyclamen persicum

A szobaciklámen számára fontos a sok fény, a hideg környezet. Öntözni kizárólag alulról szabad. Gumóját, ha víz éri rothadásnak indul. Szeptembertől-januárig virágzik. Meleg lakásban levelei sárgulnak, a virágbimbók lehullanak.



Lovagcsillag - Hippeastrum

Tipikus karácsonyi növény. A hagymából kinyúló rügyből nyílnak pompás virágai. Magyar neve lovagcsillag, mely a csillag formájú virágokra utal, bár ismertebb neve az amarillisz. A virágrügy megjelenésekor rendszeresen kell forgatni és öntözni a cserepet.



Flamingóvirág - Anthurium

Zöld-piros színben tündöklik, egy egzotikus szépség. Az egyik legszebb, legdekoratívabb, tartós szobanövény, melynek nemcsak virága, de levele is díszít. Színe- és fellevélformája változatos, mégis leginkább egy szívformára emlékeztet. Félárnyékos környezetet igényel, pl. az ablaktól nem túlságosan távoli helyet. Vigyázzunk arra, hogy ne öntözzük túl, mivel ekkor levelei gyorsan sárgulni kezdenek. Elvirágzás után remek szobanövény marad.



Amennyiben kertépítéssel, növénygondozással vagy az ünnepi sztárnövényekkel kapcsolatban további kérdéseik vannak, a szakértői rovatunkon belül forduljanak Portik Renátához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: