2006-07-25 17:39:43• hírek • Noemi Brigitta Boros

Ünnepi szentmisék és bérmálás

 A római katolikus egyház július 26-án a Boldogságos Szűz Mária szüleit ünnepli.

A római katolikus egyház július 26-án, szerdán ünnepli Szent Joakimot és Szent Annát, a Boldogságos Szűz Mária szüleit. Ez alkalomból a szatmári egyházmegyében négy templomban lesz templombúcsú.

Az ünnepélyes szentmise Kálmándon, Szinfaluban és Felsővisón 11 órakor, Nagytarnán pedig 13 órakor kezdődik. Felsővisón a búcsút bérmálással kötik össze. Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök 50 fiatalt részesít a bérmálás szentségében – tudtuk meg a Római Katolikus Püspökség referensétől, Melan Karolinától.  

A hagyomány szerint július 26-a Szent Anna, a magyar néphagyományban Keddasszonya napja. A katolikusok Szűz Mária édesanyját tisztelik benne. Az ünnep dátuma, Szent Anna feltételezett halála napja, valójában egy templom felszenteléséről emlékezik meg. Mária állítólagos jeruzsálemi szülőházát még a IV. században építették át templommá, és szentelték fel egy július 26-i napon. Mária szüleiről, Annáról és Joakimról az újszövetségi könyvek egy szót sem szólnak. Legendájuknak és tiszteletüknek forrásai az apokrif írások, elsősorban Jakab elő-evangéliuma. A kiteljesedett középkori legenda szerint Anna első férje volt Joakim. Sokáig nem volt gyerekük, végül is angyali jövendölést követően Anna teherbe esett és megszülte az „első” Máriát, a majdani „Istenszülő” Szűzanyát. Joakim hamarosan meghalt, s Anna újból férjhez ment. Új férjétől, Kleofástól fogant a „második” Mária, Alfeus jövendő felesége, kinek négy fia lett Jézus unokatestvére, és – egy kivételével – apostola: a kisebbik Jakab, Júdás Tádé, zelóta Simon és József. Anna Kleofást is eltemette, és újból férjhez ment egy Salamon nevű emberhez. Neki szülte a „harmadik” Máriát, akit apja után Szaloménak hívtak. Ő lett Zebedeus felesége és szült Jézus számára újabb unokafivéreket és apostolokat: a nagyobbik Jakabot és Jánost.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: