2010-09-27 12:37:54• hírek • Szatmár.ro

Ünnepi orgonakoncert volt Vetésen

A vetési református templom fontos esemény színhelye volt vasárnap délután: Andreas Zwingli svájci orgonaépítő és művész átadta a Dangl János által épített orgonát, és újra megszólaltatta a helyiség híres hangszerét.

Az orgona teljes restaurálása másfél hónapot vett igénybe, melyet maga Andreas Zwingli végzett. A barokk stílusú, 343 síppal rendelkező hangszert 1860-ban építette Dangl János.

A 15 órától kezdődő ünnepi istentiszteletet a Református Egyházmegye kórusa nyitotta meg Higyed Gyöngyi vezényletével, ezután pedig Nt. Kovács Sándor esperes mondott igét. Az igehirdetés után Kulcsár Erzsébet, a vetési református templom lelkipásztora köszöntötte az egybegyűlteket, elmesélte az orgona restaurálásának körülményeit, és megköszönte a gyülekezet és a testvérgyülekezetek segítségét.



Az ünnepség a Református Egyházmegye kórusának előadásával kezdődött



Főként  Higyed János lelkipásztort illette köszönet


 

Köszönet illeti Higyed János lelkipásztort, akinek sikerült felkelteni Andreas Zwingli érdeklődését az orgona iránt,  és  ő volt az, aki tartotta a kapcsolatot a gyülekezet és a művész között.

Az ünnepi istentiszteletet Andreas Zwingli orgonakoncertje követte. A svájci művész Beethoven- Buxtehude, Pachelbel, Pasquini és  Mariode Araujo-darabokat szólaltatott meg a 150 éves hangszeren.

A koncert végén a művész megköszönte a vendégfogadást, és hogy itt munkálkodhatott, valamint egy üzenete is volt a gyülekezet számára: fontos, hogy a gyülekezet mindenáron megőrizze a szilárd talajra épített református hagyományt, ragaszkodjon gyökereikhez, és ne vegye át a nyugat új hatásokat.



Kovács Sándor esperes igehirdetését Kulcsár Erzsébet lelkipásztor beszéde követte


Andreas Zwingli megköszönte a helyiek vendégszeretetét
Andreas Zwingli megköszönte a helyiek vendégszeretetét


A fotókat Török József bocsájtotta rendelkezésünkre

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: