2011-03-13 12:08:11• hírek • MTI

Ünnepi megemlékezések és koszorúzások

Erdélyben a március 15-i ünnepségek központi helyszíne Csíkszereda lesz, ide várják többek között Tőkés Lászlót, az Európai Parlament alelnökét, Semjén Zsoltot, Magyarország miniszterelnök-helyettesét és Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, de számos más városban is tartanak külön rendezvényeket.

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás helyszíne lesz Nyergestető, mégpedig Csíkkozmás Község Önkormányzata és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Csíki Területi Szervezetének a rendezésében. Itt mond beszédet Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, valamint Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke. 

Az idei sepsiszentgyörgyi március 15-i ünnepség "főszereplője" az Erdélyi körkép reprodukciója (a 15 méter magas, 120 méter kerületű vászon a nagyszebeni csatát örökítette meg egykor). Ebben az esztendőben a már megszokott koszorúzási helyszíneken kívül szabadtéri ünnepség várja a résztvevőket, az elmúlt években tartott esti színházbeli előadásra nem kerül sor. A rendezvénysorozat már szombaton megkezdődött a Gáll Lajos Futókör hagyományos emlékfutásával, hétfőn a nyugdíjasok szerveznek külön ünnepséget a Székely Nemzeti Múzeumban. Kedden, 15-én délelőtt kerül sor a koszorúzásokra és kisebb-nagyobb megemlékezésekre a történelmi helyszíneken, a temetőkben a honvédsíroknál, a szemerjai csata emlékművénél a huszárok is kivonulnak.

Nem minden erdélyi és partiumi településen ünnepelnek együtt az erdélyi magyar pártok és szervezetek. Az előzetes hírek szerint például Szatmár megyében és Nagyváradon nem sikerült egységes álláspontra helyezkedni, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) azonban több székelyföldi helyszínen és Kolozsváron közösen ünnepel. A Nagyváradon élő magyarok az idén akár három különböző megemlékezésen is részt vehetnek. 

A hagyományokhoz híven Baróton ismét kétnapos eseménysorozat keretében tisztelegnek az egykori hősök előtt.
Egyhetes ünnepségsorozattal emlékeznek Hunyad megyében, a rendezvénysorozat már március 13-án kezdődött. Vasárnap a szászvárosi református templomban verses-zenés előadást tartottak, Brádon a katolikus templomban kiállítás nyílt, Petrozsényban ökumenikus istentiszteletet tartottak, kopjafát koszorúztak. Déván 17 óra 30 perctől a Dragan Muntean Kultúrházban a Téglás Gábor Iskolaközpont diákjai lépnek fel, Hátszegen a református templomban verses-zenés előadást mutatnak be a vajdahunyadi fiatalok. Pénteken a Magyar operettek gyöngyszemei című operett előadást rendezték meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: