2010-09-15 15:30:13• hírek • Szatmar.ro

Orgonajavítás svájci módra

Svájci szakember javítja fel a vetési református templom orgonáját.

Több évtizede váratott magára a helység méltán híres hangszerének restaurálása, most úgy tűnik mégis sikerül felújítani ezt. A mechanikus orgonát a XIX. század közepén építette az a Dangl János, akinek apja, Dangl Antal császári megbízott az első magyar koncertorgonát készítette. Az a remekmű egyébként a budapesti Mátyás templomot ékesíti.

Nem akármilyen orgona van tehát a vetésiek birtokában. Templomukra is büszkék lehetnek azonban, hiszen bár pontosan nem tudni, mikor is építették, de a mennyezeten található felirat szerint ez 1325-ben történt. Nagy kincset, szellemi és lelki értékeket őriznek tehát a Szatmárnémetivel szinte eggyé vált Árpád-kori településen.

A restaurációra eddig pénzhiány miatt nem kerülhetett sor, azonban Higyed Jánosnak, a Kültelki református templom lelkészének hála, sikerült felkelteni a svájci Andreas Zwingli érdeklődését.

Az orgonaművész, illetve restaurátor elvállalta, hogy a körülbelül 40-50 ezer eurót érő munkálatot ennek hozzávetőleg 15 százalékáért végzi el. Ennyibe kerül ugyanis az alapanyag és az orgonát működtetni hivatott németországi motor.

A szakember júniusban érkezett a helyszínre, hogy megvizsgálja a hangszert, a kisebb alkatrészeket pedig magával vitte, hogy otthon nekiláthasson a restaurálásnak. Szeptember 7-én érkezett vissza és már két helyszínen - a vetési templomban és a szatmárnémeti Kültelki óvoda garázsában kialakított műhelyben - folytatta a munkát.


Svájcból utazott Szatmárra, hogy restauráljon
Svájcból utazott Szatmárra, hogy restauráljon


A rengeteg darabból és 343 sípból álló hangszert teljesen szét kellett szednie, hiszen annyira rossz állapotba került, hogy az utóbbi két évtizedben nem is használhatták. Az elképzelések szerint jövő héten kezdi összeszerelni, majd ezt követően behangolni annak érdekében, hogy szeptember 26-án 15 órától sor kerülhessen a hálaadó istentiszteletre, illetve arra a fél órás koncertre, amelyet Andreas Zwingli fog adni.

Úgy tűnik tehát, hogy felújíthatják végre az eddig elhanyagolt orgonát, a probléma azonban a továbbiakban is az, hogy honnan teremtik elő azt a minimális összeget, amely ehhez szükséges.

Kulcsár Erzsébet, a vetési református templom lelkésze elmondta, adományt gyűjtenek és remélik, hogy a hozzájárulásokból elegendő összeg fog gyűlni annak érdekében, hogy kifizethessék a közös kincsünkön elvégzett felújítás költségét.

A helyi politikum segítségére is számíthat azonban az egyház, hiszen, mint már bebizonyították, fontos számukra a múltunk, büszkék nagyjainkra és fontosnak tartják azt, hogy az értékeket megtartsák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Vetési Albert püspök tiszteletére elhelyezett emléktábla az egykor katolikus templom oldalán.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: