2014-10-31 16:19:58• hírek • Szatmár.ro

Ünnepi istentisztelet és koszorúzás Bethlen Gábor szobránál

A reformáció emlékünnepének a napján, október 31-én délben ünnepi istentiszteletet tartottak a Szamosnegyedi Református Templomban. Dr. Márkus Mihály, a Dunántúli Református Egyházközség volt püspöke hirdetett igét, majd a résztvevők megkoszorúzták a templomudvaron található Bethlen Gábor szobrot.

Hívekkel telt meg a templom a reformáció emlékünnepének alkalmából. Az ünnepi istentiszteleten ez alkalommal a Dunántúli Református Egyházközség volt püspöke, Dr. Márkus Mihály hirdetett igét.

Beszédében a kereszténység első éveiig nyúlt vissza, majd beszélt az évek-évszázadok múlásáról, ahogy üldözöttből megtűrt, megtűrtből pedig kötelező vallás lett a keresztélység. Felelevenítette a kort, amikor a vallás a megfélemlítés eszközével élt és Istenhez is csak az egyház közbenjárásával lehetett fordulni. Majd eljutott a reformációig, ami új gondolatokat hozott a keresztények életébe. Az Istennel való kapcsolatot a házassághoz hasonlította: "Miféle házasság az, amely valamiféle büntetéstől való félelem tart egyben? A kapcsolatot az áldott szeretet kell összetartsa!" Felhívta az istentisztelet résztevőinek a figyelmét, hogy érteni és érezni kell: "Ha Isten velünk, akkor ki lehet ellenünk?"

Az Istentiszteletet követően a résztvevők a templom udvarára vonultak, ahol megkoszorúzták az erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor szobrát. A koszzorúzást megelőzően Dr. Márkus Mihály idézett fel néhány gondolatot a fejedelemről, majd Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke mondott rövid beszédet.

Elmondta: a 21. század tündérkertje megvalósítható, csak a szamosnegyedi kicsiny gyülekezet példáját kell követni. Célokat kell kitűzni és megvalósítani ezeket. Az első cél a szamosnegyedi gyülekezet életében a templomépítés volt, majd jött az óvoda, a gyülekezeti ház és a Bethlen szobor. A politukus szerint ha közös célt tűzünk ki és együtt dolgozunk ennek megvalósításán, akár egy új Tündérkertet is létrehozhatunk - igaz, nem abban a formában, ahogy a fejedelem idején Tündérkert lett Erdélyből.

A beszédeket követően elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúit a fejedelem szobránál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: