2014-09-01 13:46:12• hírek • Szatmár.ro

Ünnepi istentisztelet a vetési pátens emlékére

2008 óta minden évben megemlékezik a vetési közösség a magyar történelembe a "vetési pátens" néven bekerült dokumentumról, melyet II. Rákóczi Ferenc adott ki 1703 augusztus 28-án a Vetés-Gorzás-i táborában. 2011 óta a fejedelem szobránál helyezik el a megemlékezés koszorúit.

Augusztus 31-én ünnepi istentiszteletre hívtak mindenkit a református templom harangjai Vetésben. Nt. Máthé Róbert református lelkész tartotta az ünnepi istentiszteletet, prédikációjában megemlékezve a fejedelemről, a szabadságharc szikrájáról, a vetési pátensről, de kiemelte az emberi kapcsolatok fontosságát is. Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész, akárcsak a tavaly, idén is tárogatóján kísérte az énekeket, majd rövid műsorban mutatta be a több mint 300 éve letűnt kor muzsikáját.

Török József helytörténész a vetési tábor és a pátens történetéről tartott rövid előadást, majd a himnusz eléneklése után mindenki a közelben álló Rákóczi szoborhoz vonult. Itt is felsírt a kuruc-kor kedvenc hangszere a tárogató, levezetve az egész koszorúzást.

Kereskényi Gábor parlamenti képviselő üdvözlő beszéde után a polgármesteri hivatal részéről Juhász Lajos polgármester és Pob Peter tanácsos, Kerskényi Gábor képviselő, Ilyés Gyula Vetés községi RMDSZ elnök, Szénás Barnabás alelnök, Bíró Attila elnökségi tag, Török József a Vetési Albert Kultúrkör elnöke helyezték el a szobor talapzatára koszorúikat.

Színes színfoltja volt az eseménynek Kalocsay Rozália előadása, aki a "Messze-messze Rodostóben" c. verset szavalta el.

Kereskényi Gábor is beszédet mondott II. Rákóczi Ferenc szobránál

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: