2014-09-30 16:10:33• hírek • Szatmár.ro

Hároméves szűréssorozat a Scheffler-központban

Június 11-én sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a 2013-ban indított kísérleti projekt eredményeit, melyet a Boldog Scheffler János Központ a Polgámesteri Hivatallal és a Megyei Tanfelügyelőséggel karöltve végzett. Ezen a sajtótájékoztatón elhangzott egy felkérés a Polgármesteri Hivatal részéről, miszerint „a megkezdett munkát folytatni kell".

Erre a felhívásnak, valamint a kísérleti projekt keretén belül beigazolódott reális igényre válaszol a Boldog Scheffler János Központ az októberben induló három éves projektjével, melyben továbbra is együttműködő partnerek a Polgármesteri Hivatal, a Megyei Tanfelügyelőség a Polgármesteri Hivatal Szociális Ügyekért felelős Osztálya (SPAS), valamint a Nevelési Tanácsadók Központja (CJRAE).

A három éves projekt egyik célja az óvodás korú gyermekek szűrése, a szűrés fontosságának a tudatosítása, a különböző fejlődési rendellenességek, illetve tanulási zavarok rizikójának időben való felfedezése. Egy másik cél a szűrésen fennakadt és felmért gyermekek monitorizálása, hogy tudják elkezdeni a nekik megfelelő fejlesztést, valamint azoknak a gyermekeknek is az nyomonkövetése, akiknek a szülei nem vállalják be a terápiás folyamatban való részvételt - ezáltal kimutatható lesz milyen mennyiségű és minőségű fejlődést hoz a természetes érés,  illetve milyen változást idéz elő a terápia. A projekt harmadik célja képzések megszervezése, hogy az iskolai tanácsadók, valamint az óvónők a megfelelő módon tudják észlelni és az érintett szülők felé közvetíteni a szűrés eredményét.

A projekt megkezdéseként szeptember végén felkészítő jellegű képzéseket tartottak az iskolai tanácsadóknak, pszichológusoknak, gyógypedagógusoknak, valamint az óvónőknek. Ennek meghívott előadója a Budapesti BHRG Alapítvány vezetője, Lakatos Katalin PhD, aki a Tervezett Szenzomotoros Tréningek (TSMT) kidolgozója volt. Ezzel a terápiaformával megfelelőképpen lehet fejleszteni az esetleges fejlődésbeli lemaradásokat, vagy pedig célzottan kezelni a képzésen is bemutatott specifikus problémákat.

Képzést tartottak oktatóknak

Lakatos Katalin kihangsúlyozta, hogy az óvónőknek fontos szerepük van ebben a projektben és a társadalomban egyaránt, hiszen ők látják a gyermekeket egy tágabb, komplexebb rendszerben és ők tudnak a szülők felé jelezni, ha bármilyen probléma felmerül.

Az előkészítő képzésen 15 tanácsadó, valamint 22 óvoda 38 óvónője és 7 iskolai előkészítéses tanítónő vett részt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: