2013-09-04 18:01:59• hírek • Szatmár.ro

Ünnepi évadot kezd a Harag György Társulat

Alapításának 60. évfordulóját ünnepli a társulat, a Budapesti Nemzeti Színház is fellép ez alkalomból Szatmárnémetiben.

Különleges évaddal emlékezik megalapításának 60 éves jubileumára 2013/2014-ben a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Az évadkezdéssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Bessenyei István, a társulat igazgatója, illetve a társulat PR-osztálya.

Az évfordulót 2013. október 4. és 6. között ünnepi műsorral köszöntik, amelyen a közönség és a meghívott szakmabeliek, a társulat korábbi és jelenlegi alkalmazottai megtekinthetik az évad első produkciójának díszelőadását, amely Móricz Zsigmond Rokonok című regényének színpadi adaptációja Babarczy László rendezésében.

Fellép a Nemzeti Színház

A háromnapos 60 éves évforduló ünnepi műsorában szerepel még a budapesti Nemzeti Színház legfrissebb produkciója is, amely Tamási Áron Vitéz lélek című művének alapján készült előadás. A Vidnyánszky Attila színiigazgató által rendezett produkció különösen nagy jelentőséggel bír a város számára, ugyanis a Nemzeti Színház először szerepel Szatmárnémetiben. Külön érdekesség, hogy a Vitéz lélek szeptember 27-i budapesti bemutatóját követően a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti első külföldi útja Szatmárnémetibe vezet.

Előadások az új évadban

Az idei színiévadban a Rokonok mellett bérletben láthatják a nézők a Tasnádi testvérek által jegyzett Finitot. A Tasnádi István tollából származó színmű rendezője Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője. A Tasnádi testvérek neve nem ismeretlen a szatmári közönség számára, hiszen hozzájuk köthető a Harag György Társulat tavaly nagy népszerűségnek örvendő, és az idén ismét műsorra kerülő Világjobbítók című produkciója, illetve a hasonlóan nagy sikerű Malacbefőtt című előadás is. Azok számára, akik idén is a társulattal töltenék az év utolsó napjait, az Eisemann Mihály, Somogyi Gyula és Zágon István szerzőhármas által írt Fekete Péter című zenés darabot kínálja a szatmári színház Bessenyei István, a társulat igazgatója rendezésében. Természetesen a tavalyi, jól bevált gyakorlattal élve január és február folyamán bérletben is megtekinthető lesz majd a szilveszteri produkció.

Ami a 60. ünnepi évad második felét illeti, fontos megjegyezni, hogy igazi klasszikusok kerülnek majd színre: februárban láthatják majd az ifjúsági bérlet tulajdonosai Carlo Goldoni olasz komédiaíró Mirandolina című művének színpadi változatát, amelyet a társulatnál tavaly bemutatkozott Csiki Zsolt fog színre vinni; a magyarországi Lendvai Zoltán fogja megrendezni Henrik Ibsen A nép ellensége című színművét. Lendvai korábban már nagy sikerrel dolgozott a Harag György Társulat tagjaival: nevéhez köthető a Portugál, A Senák és a Györgyike, drága gyermek című előadások színrevitele.

A Harag György Színtársulat

Bérletcserében kerül bemutatásra a nagyváradi Szigligeti Színház Kaviár és lencse című előadása. A Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi szerzőpáros művéből készített produkciót szintén Lendvai Zoltán visz színre a bihari megyeszékhelyen. Elsősorban a fiatalabb korosztályt kívánja megszólítani, de természetesen bárki számára elérhető lesz a kézdivásárhelyi Városi Színház bérletcserében játszott vendégelőadása. Carlo Goldoni Bugrisok című művét a Szatmáron rendezőként alkalmazott Balogh Attila állította színpadra. A kisebbek szintén láthatnak vendégjátékot, az ő bérletükben Buzogány Béla Állati jó dalfesztivál című műve szerepel. A nyírbátori Talán Teátrum igazgatója által jegyzett és rendezett zenés gyerekelőadás igazi kikapcsolódást kínál majd kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Visszatért a társulatba Rappert Gábor

Az új évadban új tagokkal bővül a Harag György Színtársulat. Csiki Zsolt rendezőként, Benedek Zsolt pedig dramaturgként erősíti majd a csapatot. A társulat négy színésszel is bővül: Kovács Nikolettel, Bogár Barbarával és Bodea Tiborral, illetve visszatér a társulatba a sokak által hiányolt Rappert-Vencz Gábor Kovács György-díjas színész.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: