2010-12-17 15:34:18• hírek • Tóth Klarissz

Ünnepi borajánló a Nachbil borászat jóvoltából

Karácsony meghitt ünnepének, és a szilveszteri mulatságnak szerves részét képezik az ünnepi étkek.

A családok ilyenkor különleges menüsorral készülnek, előkerülnek a titkos családi receptek, a családtagok és a vendégek pedig a finomabbnál finomabb falatok után sóvárognak. Míg a legtöbb helyen ilyenkor hagyományos karácsonyi ételeket készítenek, az ínyencek igyekeznek újabb és változatosabb gasztronómiai különlegességekkel is előrukkolni. Az ételek mellé pedig különféle italokat illik kínálni, elsősorban bort. Azonban nem mindegy, hogy milyet.

Annak érdekében, hogy olvasóink az ünnepi étkek ízvilágát még harmonikusabbá tegyék, felkértük Serli Csillát, a Nachbil borászat ügyvezető igazgatóját valamint a Szatmár.ro borszakértőjét, hogy ünnepi ételkülönlegességeink mellé ajánljon hozzájuk illő borokat. Annak ellenére, hogy az ételekhez passzoló borok kiválasztását nem lehet mindössze egy cikkben megfogalmazni, igyekeztünk tömören, hasznos tippekkel szolgálni a borok szerelmeseinek.

A karácsonyi menüsor egyik elmaradhatatlan étele a halászlé, amit ugyan többnyire mindenki másképpen készít, mégis egy alap ízvilág köszön vissza. Sokan talán meglepődnek, hogy a levesek mellé is bátran kínálható bor. A halászlé jól társítható könnyű vörösborokkal, mint például a Pinot Noir vagy a Kékfrankos.

A karácsonykor szokásos hagyományos levesek igazán jól érvényesülnek könnyű, lágy, száraz fehérborokkal. Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a levesek terén karácsonykor néhányan bevállalják az újdonságokat is, például a gesztenyelevest sült szalonnával, ami egy könnyű félszáraz fehérbort kíván maga mellé kísérőnek, mint a Leányka, Bianka, Trio Nachbil 2009.

A főételek terén karácsonykor különböző halféleségeket-, például lazacot is készítünk. A halételek könnyű fehér száraz vagy félszáraz- , valamint könnyű rozé vagy vörösbort igényelnek maguk mellé kísérőnek, mint Olaszrizling, Zöld veltelini, vagy Királyleányka.

A pulykasült ugyan napjainkban egyre inkább luxusételnek számít, mégis sok családban elkészítik. A sült pulyka elegáns ízvilágát a könnyű, száraz fehérbor juttatja igazán kifejezésre, ilyen többek között a Trio 2008 Nachbil és a Zöld szilváni.



A szárnyasok közül - mivel a csirkét/tyúkot a hétköznapok során gyakran fogyasztjuk - egyre divatosabbá vált a kacsahús. A narancsos kacsasült mellé fehér vagy rosé száraz vagy félszáraz bor illik, mint a Trio 2009 Nachbil és a Sárga muskotály.

A disznóvágások időszakában szinte nincs olyan család, ahol ne kerülne az asztalra valamilyen sertéshúsból készült ételféleség. A sertéskarajhoz tüzes fehérborok illetve könnyű vörösborok - Blaufrankisch , Rajnai rizling- illenek. A disznóvágáskor készített hurkákhoz, kolbászhoz tüzes fehérborok, könnyű vörösborok Rajnai rizling, Olaszrizling Kékfrankos Zweigelt, Juhfark illik. A kocsonyához könnyű száraz fehérbor, Leányka , Bianka, Zefir passzol. Míg a töltött káposzta mellé savas fehérbor, mint a Furmint, Rajnai rizling vagy a Juhfark dukál.

Akik nem fogyasztanak sertéshús, az ünnepi időszakban szívesen készítenek marhahústekercset, amihez könnyű vörösborok társíthatók, ilyen többek között a Pinot Noir és a Kékfrankos is.

Az igazán ínyencek - illetve akik megengedhetik maguknak vagy egy vadász ismerősüktől ajándékba kapnak - vadhúsból készült finomságokat is készítenek. Az őzpörkölthöz könnyű vörösbort - Kékfrankos, Duna gyöngye, Portugiesser , Kadarka - kínálhatunk, az áfonyás vaddisznó pörkölt fogyasztása közben pedig testes vörösborral - Syrah, Fekete leányka, Cabernet franc - öblögessük torkunkat.

Ami a desszerteket illeti, mivel a karácsony elképzelhetetlen diós illetve mákos beigli/kalács, zserbó vagy mézeskalács nélkül, ezek mellé is bátran kínálhatunk bort. A közhiedelemmel ellentétben még véletlenül se fogyasszunk édes borokat, tudniillik az édes sütemények cukortartalma mintegy kioltja a bor cukrát, ezért a kellemes ízhatás helyett mindössze annak savtartalmát érezzük. A kellemes utóíz és a harmonikus ízhatás érdekében válasszunk illatos, száraz fehérborokat.

A felsorolt borok méltó kísérői lehetnek a karácsonyi és a szilveszteri ételkülönlegességeknek. Ne feledjük, hogy a borok ízben jóval gazdagabbnak tűnnek, ha étkezés közben fogyasztjuk őket. A legjobb étel ízhatását is elronthatjuk, ha rossz bort fogyasztunk hozzá.

Kulináris élvezeteket kívánunk minden kedves olvasónknak, a Nachbil borok társaságában!



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: