2009-12-28 13:50:57• hírek • Tóth Klarissz

Ünnepi alkoholos mámor

Az alkohol végigkíséri mindennapjainkat, világszerte az egyik legnagyobb mennyiségben és leggyakrabban fogyasztott élvezeti szer. Az ünnepek időszakában a legtöbben megtapasztalják a macskajaj vagyis a másnaposság kellemetlenségeit.

A részegség - egyszerűen fogalmazva - nem más, mint az az állapot, amikor a szervezet alkohol befolyása alatt van. Termesztésen az alkohol hatása számos tényezőtől függ: nem, életkor, egészségi állapot, az elfogyasztott ital erőssége és mennyisége stb. Az első és legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, hogy az illető csak alkalmanként iszik vagy szervezete már hozzászokott az alkoholhoz. Azoknál a személyeknél, akik csak hébe-hóba isznak alkoholt, így az ünnepek ideje alatt még a legcsekélyebb mennyiségű véralkoholszint is elegendő ahhoz, hogy érzékelésükben, tudatukban és viselkedésükben változást idézzen elő, rosszabbik esetben pedig alkoholmérgezést okozzon. Mámoros állapotban tipikus tünetek a tántorgó járás, beszédnehézség valamint a gondolatok lelassulása. A véralkoholszint koncentrációjának függvényében jelentkezhet enyhe kábultság, tudatzavar, súlyosabb esetben akár alkoholos kóma is.

Egy másik lényeges tényező, hogy az itókázás előtt az illető mennyi ételt fogyasztott, ugyanis az éhgyomorra kortyolgatott ital a gyomorból még gyorsabban a vérkeringésbe kerül. Természeten az sem mindegy, hogy az illető férfi vagy nő, illetve mennyi a testzsír mennyisége, ugyanis ettől is függ az alkohol szervezetben való megoszlása. Mivel a máj az alkoholt ecetsavvá bomlasztja, az elfogyasztott alkohol felszívódását gyorsítja a koffein jótékony hatása. Ebben az időszakban előszeretettel kortyolgatott forralt bor és egyéb cukros tartalmú alkoholos italok felgyorsítják az alkohol véráramban való felszívódását.

Amennyiben zsírosabb ételeket eszünk, ez a folyamat lelassul. Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik rendszeresen (nem naponta és nem nagy mennyiségben) fogyasztanak némi alkoholt, mivel ezeknek a személyeknek nagyobb az alkohollal szembeni tűrőképességük, vagyis úgynevezett alkoholtolerancia alakul ki. Az ő esetükben viszont biztos út vezet az alkoholfüggőséghez. Az alkoholtolerancia kialakulásában nagy szerepe van a néhány éve felfedezett másnaposság-génnek. Azok a személyek, akiknél ez a gén fokozottan működik, valamivel jobban tolerálják a másnaposság kellemtelenségeit, ráadásul esetükben a „kutyaharapás szőrével" módszere is hatásosabb.


Az alkohol végigkíséri mindennapjainkat, világszerte az egyik legnagyobb mennyiségben és leggyakrabban fogyasztott élvezeti szer

Az alkohol végigkíséri mindennapjainkat, világszerte az egyik legnagyobb mennyiségben és leggyakrabban fogyasztott élvezeti szer


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: