2017-05-29 10:22:33• hírek • MTI

Ünnepélyes projektzáró Nagykárolyban

A "Mindenkinek Becsengettek!" Erasmus+ projekt, melyben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet partnerként vesz részt, Nagykárolyban május 26-án zárult.

A három országot átfogó projekt célja 10 speciális nevelési igényű gyermek óvodai/ iskolai közösségekbe való integrálása volt, a csoportokkal/ osztályokkal való közös foglalkozások révén, melyekre 10 héten át egy gyógypedagógus kísérte el a projektben résztvevő gyerekeket. A 10 gyermek közül 3 nagykárolyi, 7 pedig szatmárnémeti, mindannyian részesültek kora gyermekkori intervenciós terápiában.

A projekt tervezett zárómozzanata egy közös produkció bemutatása volt, melyet az ovisok és iskolások az eltérő fejlődésű gyermekekkel együtt tanultak meg és gyakoroltak be. Ezeknek a produkcióknak a bemutatására került sor a Nagykárolyi Kulturális Központ Deák Endre termében péntek délután.
A „Mindenkinek becsengettek” Erasmus+ projekthez 3 nagykárolyi oktatási intézmény csatlakozott: a 3-as számú hosszított programú óvoda (Pillangók csoport, óvónénik: Alt Enikő és Ferenczi Zsuzsanna), a Vasile Lucaciu Általános Iskola (felkészítő osztály, tanítónéni: Lazăr Gabriela), továbbá a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum (felkészítő osztály, tanítónéni: Váradi Magdolna).

A programban részt vett csoportok és osztályok mellett, az érintett tanügyi intézményekbe járó más csoportok és osztályok is szerepeltek.


A bemutatott produkciók széles skálán mozogtak: voltak ritmikus és mozgásos játékok, tavaszi énekek és versek, tánc, és népi pünkösdölő is.
Gnandt Gábor, a „Mindenkinek Becsengettek!” projekt koordinátora szerint a záróünnepség alkalmat adott arra, hogy a többségi gyermekek szülei, családtagjai megtapasztalják, mire képesek az eltérő fejlődésű gyermekek, és lássák azt is, hogy az ő gyermekeik elfogadják és segítik őket. A projektvezető elmondta még, hogy úgy tűnik, a projekt által elkezdődött egy szemlélet- és attitűdváltás azokkal a gyermekekkel szemben, akik bizonyos szempontból másak, de a legtöbb szempontból pedig ugyanolyanok, mint bármelyik más gyermek. Ez pedig a "Mindenkinek Becsengettek!" projekt igazi megvalósítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: