2010-09-24 15:56:50• hírek • Póti Orsolya

Ünnepélyes orgonaátadás a Vetési templomban

Végéhez közeledik a Vetési református templom orgonájának restaurálása. A közel egy hónapja tartó restaurálási munkálatokat Andreas Zwingli svájci orgonaépítő és művész végezte.

A helység híres hangszerének restaurálása több évtizede váratott magára, de most sikerül felújítani ezt. A mechanikus orgonát a XIX. század közepén építette az a Dangl János, akinek apja, Dangl Antal császári megbízott az első magyar koncertorgonát készítette.

Szóval a vetésiek templomukon kívül az orgonára is büszkék lehetnek, hiszen nem akármilyen hangszer van birtokukban. A vetési református templomot pontosan nem tudni, mikor építették, de a mennyezeten található felirat szerint ez 1325-ben történt. Tehát a Szatmár megyei településen nagy kincset, szellemi és lelki értékeket őriznek.

Higyed Jánosnak, a Kültelki református templom lelkészének sikerült felkelteni a svájci Andreas Zwingli érdeklődését, aki júniusban érkezett a helyszínre, hogy megnézze a hangszert. Az orgona kisebb alkatrészeit  akkor magával vitte, hogy otthon felújíthassa, a komolyabb restaurálási munkálatoknak pedig szeptember  elején kezdett hozzá.



Vasárnap ünnepélyes keretek között átadják a felújított orgonát


A felújításhoz szükséges minimális összeget  adományokból fizetik ki, és remélik, hogy a hozzájárulásokból elegendő összeg fog összegyűlni.

Az orgona ünnepélyes átadása szeptember 26-án, délután 15 órakor lesz a Vetési református templomban, ahol a restaurátor-művész orgonakoncertje koronázza meg az eseményt. Erre az alkalomra szeretettel hívnak és várnak minden érdeklődőt.




Közel egy hónapig tartottak a restaurálási munkálatok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: