2013-06-21 21:39:10• hírek • Póti Orsolya/Kocsis Zsoltán

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Szatmár Megye Napjai

Június 21-24. között zajlik Szatmárnémetiben az első alkalommal megrendezésre kerülő Szatmár Megye Napjai rendezvénysorozat, amelynek hivatalos, ünnepélyes megnyitójára péntek este került sor az Október 25. téren.

A rendezvénysorozat azonban nem csak Szatmár megyében, hanem az egész országban premiernek számít, jelentette ki többször is Adrian Stef, a főszervező megyei tanács elnöke.

Az alig három hete lezajlott Városnapok után ismét vásár- és játszótérré alakult át Szatmárnémeti régi főtere, az újközpontban pedig már sütötték a miccsekeet és az egyéb finomságokat, valamint már kaphatóak voltak a hideg sörök is.

A Szatmár Megye Napjait a Solemnis egyházi kórus nyitotta meg a román himnusszal és az Örömódával, majd egyéb kórusműveket adott elő. Amíg a Solemnis énekelt, addig a Közigazgatási Palotára újra felkerült a gigantikus nemzeti lobogó.

A rendezvénynyitó ünnepségen bemutatkozott a Dinu Lipatti Filharmónia vonósnégyese, amely népszerű klasszikus darabokkal szórakoztatta a jelenlévőket, majd a megye és a város vezetősége lépett a színpadra rövid köszöntőbeszédek erejéig.

Az ünneplő közönség továbbá  Csajkovszkij a Hattyúk tava című balettjét hallgathatta meg a szatmári filharmonikusok előadásában. A szabadtéri szimfonikus koncertet tűzijáték tette még érdekesebbé, ezután pedig lézershow-ra került sor.

A megyenapok alapgondolata, hogy Szatmár valamennyi városának és községének megadja a lehetőséget arra, hogy ismert(ebb)é tegye önmagát, hogy népszerűsíthesse hagyományait, tradícióit, gasztronómiai értékeit. Ezért minden egyes polgármesteri hivatal egy-egy faházikót kap, amelyben bemutathatja mindazt, amiről úgy gondolja, önmagát reprezentálja.

A eseményeknek alapvetően két helyszíne lesz: az Október 25 tér és a Szabadság tér valamint az azt övező körforgalom. Itt péntek reggeltől hétfő délig tilos lesz a közúti közlekedés, mivel itt állnak majd a standok. A parkban áll majd az egyik színpad, többek között itt koncertezik majd Palya Bea is.

Noha Stef korábban azt nyilatkozta, a három nap alatt számtalan előadó lép majd fel elsősorban szombaton és vasárnap az Október 25 téren felállított színpadon. Eközben a Coposu sétányon sportbemutatók, a Pannónia hotel előtt favágó verseny és még egy sor további esemény várja az érdeklődőket.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: