2009-08-28 18:59:59• hírek • István Löchli

Ünnepélyes PMN megnyitó a színházban

Ünnepélyes keretek között került sor péntek este az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Partiumi Magyar Napok megnyitójára az Északi Színházban. Operaelőadással, kiállításmegnyitóval vette kezdetét a számos kikapcsolódási lehetőséget kínáló háromnapos rendezvénysorozat.

Az ünnepélyes megnyitón zsúfolásig megtelt az Északi Színház terme, ahol elsőként Szőcs Péter, az Identitas Alapítvány nemrég kinevezett elnöke köszöntötte Szatmárnémeti és a megye önkormányzatának elöljáróit, a határon túlról érkező meghívottakat és végül de nem utolsó sorban a szatmáriakat, akik immár nyolcadik éve hűségesek a rendezvényhez. Szőcs Péter beszédében elmondta, örül annak, hogy a gazdasági válság okozta anyagi nehézségek ellenére is sikerült előteremteni a VIII. Partiumi Magyar Napok anyagi feltételeit, mely biztosan nem sikerült volna, ha egy lelkes és elszánt csapat illetve számos nagylelkű támogató nem járult volna hozzá a rendezvény megszervezéséhez. Végül hozzátette, a tény, hogy az első PMN óta minden évben sikerült megszervezni a rendezvényt, bizakodással tölti el a szatmári magyarság jövőjének tekintetében.



A köszöntő  után sor került a „Mátyás király könyvtára - Mátyás király életterei" című kiállítás megnyitójára a színház előcsarnokában. Ez a kiállítás a Mátyás király által oly kedvelt és nagyra tartott könyvtár kódexeit, közismert nevükön korvinákat, mutatja be. „Tudományos kutatások is igazolják, hogy 1480 és 1490 között az 1500-2000 kötetet tartalmazó könyvtár a második legnagyobb aurópai gyűjtemény volt, a vatikáni után. Ma összesen mintegy 200 korvinát ismerünk, az egykori könyvtár egy tizedét. Ezekből készített ízelítőt, fényképmásolatok segítségével az Országos Széchenyi Könyvtár"- tájékoztatott a megnyitón Szőcs Péter.



Ez után vette kezdetét Giovanni Battista Pergolesi Az Úratnám szolgáló című operaelőadás az Opera Comica Lasagna és a Debreceni Csokonai Színház tolmácsolásában. A szatmári közönség nagy szeretettel és óriási tapssal fogadta a rendkívüli előadást. Szintén ezen az estén került bemutatásra immár sokadszor A bárónő és a komorna című előadás Szilágyi Regina rendezésében. A pódiumelőadás ez alkalommal is nagy sikert aratott.

Egy kis ízelítő  a szombati nap programjából: lesz bábelőadás, könyvvásár, mesterségek utcája, gyermekfoglalkozások, gasztronómiai kert, civil szervezetek bemutatkozása, kutyás bemutató, történelmi és gasztronómiai műsor, lovagkori bemutató és még számos tartalmas kikapcsolódást ígérő program. Az est sztárvendégei a magyarországi Desperado együttes és a Médi-Ász, Maksa Zoltán humorista és zenekara lesznek a Kossuth-kertben felállított színpadon.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: