2010-05-29 15:46:48• hírek • Póti Orsolya

Ünnepel a város

Szombat délelőttől sor került a Zutphen és Szatmárnémeti közötti testvérvárosi kapcsolat 40. évfordulójának alkalmából megszervezett városnapok hivatalos megnyitójára, amit felvonulás, mazsorettek, és különböző koncertek követtek. A vendégeket a város vezetősége a Poesis Multikulturális Központban fogadta, ahol a polgármesterek megerősítették a testvérvárosok kapcsolatát.

Délelőtt 11 órától ünnepélyes megnyitóval, mazsorettes felvonulással vette kezdetét az idei városnapok. Szatmárnémeti lakossága idén nem csak a hagyományos városnapon vehet részt, hanem a holland várossal, Zutphennel való testvérkapcsolat negyvenedik évfordulójának alkalmából is érdekes rendezvénysorozatra került sor.

A megnyitó után 12 órától a város vezetősége a Poesis Multikulturális Központban fogadta a vendégeket, ahol Szatmárnémeti és Zutphen polgármesterei egy aláírással megerősítették a testvérvárosi kapcsolatot. Ilyés Gyula polgármester megnyitó beszédében köszöntötte az egybegyűlteket, többek között Zutphen vezetőségét, Wolfenbüttel polgármesterét, valamint Tadeus Ferenc elnököt, és elmondta, reméli, hogy a városok kapcsolata tovább fejlődik. Arnold Gerritsen, Zutphen polgármestere visszaemlékezett arra az időszakra, amikor megkötötték a két város közötti szerződést. 1970-ben szörnyű katasztrófa sújtotta Szatmárnémetit. Az árvízkárosultakon akkoriban sokat segített a holland testvérváros. A köszöntő beszédeket követően Erik Klop: Zutphen - Satu Mare, 1970 - 2010 című könyvének bemutatójára került sor, majd Elmar Scharff filmét mutatták be Zutphenről, illetve Szatmárnémetiről. A holland alkotók által létrehozott könyv és film a két város közötti testvériséget, barátságot jelképezi.

Eközben a város Főterén zajlottak az események. A mazsorett- műsort koncertek, néptáncelőadások, valamint a Művészeti Iskola diákjainak műsora, illetve koncertje követte. Míg a főtéren a miccs és sörsátrak között kapcsolódhatott ki a közönség, addig a Corneliu Coposu sétányon az Artiss színjátszó csoport szórakoztatta az egybegyűlteket. A Főtéren felállított színpadon 16 órától olyan előadók és együttesek léptek fel, mint Park Folk Grup, Tavi Bud, Gabriella Székely, Punctul Următor, Inedit, Black River Blues Band.

Az este folyamán még számos programban vehetnek részt a kikapcsolódni és szórakozni vágyók, mivel nem csak Főtéren, hanem a Kossuth-Kertben is színes programokkal várják az érdeklődőket.


Ünnepélyes megnyitóval kezdődött meg a városnap
Ünnepélyes megnyitóval kezdődött meg a városnap


Megerősítették a két város közötti kapcsolatot



Megerősítették a két város közötti kapcsolatot


Már a délelőtti órákban is sokan voltak a városban
Már a délelőtti órákban is sokan sétáltak a város Főterén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: