2009-04-30 10:28:44• hírek • Ferenczi Noémi

Ünnep a Reménység Központban

Csütörtökön került sor a Szatmárnémeti Caritas Szervezet által működtetett Reménység Központban a hagyományos Májusi bálra. A központ férfi tagjai szerenádot adtak az ablakban virággal és gyertyával várakozó hölgyeknek.

Rendkívül jó hangulatban telt a Reménység Központ immár hagyományos Májusi bálja. Az idősek zenei kísérettel adtak szerenádot a hölgyeknek, akik az ablakból virágot dobáltak és gyertyát gyújtottak, mely a hagyomány szerint annak jele volt, hogy a lány fogadja a legény szerenádját.

A szerenádozást a májusi születésű tagok köszöntése és bál követte. Az ünnepségen a Szatmár.ro munkatársa erről a régi népszokásról kérdezte az időseket, akik elmondták, ők maguk is kaptak májusfát és éjjeli szerenádot annak idején.

„A hagyomány szerint, a májusfát bandákba verődve állították a legények a lányoknak. Sikeresebb leányzók udvarában több fát is állítottak. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket általában szalagokkal, étellel-itallal is díszítettek. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak. Általában a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte. A májusfára felmászni, onnan a bort vagy a felkötött kalácsot, koronát lelopni valóban ügyes legény volt csak képes. Ez egy nagyon szép szokás, ami egyre inkább feledésbe merül"- magyarázta Anna néni, a központ egyik hölgy-tagja.

Az anyák napját szerdán fogják megünnepelni a központ idősei.

Virágot dobáltak a szerenádozóknak a hölgyek

Idén is remek hangulat volt a Májusi bálon

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: