2016-05-10 09:34:58• hírek • Pálffy Tamás Szabolcs

Unitárius konfirmáció Szatmárnémetiben

Három fiú és egy leány tett vallást unitárius hitéről vasárnap a Wolfenbüttel utcai evangélikus imaházban tizenegy órától kezdődött konfirmációi ünnepségen. A magyar és a székely himnusz eléneklését követően, a gyülekezet egyik szépkorú tagja úgy fogalmazott: „Ezek a fiatalok nagyon szép vallástétellel ajándékoztak meg minket!"

Az Északnyugat-Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség konfirmációi anyakönyvében, a szatmárnémeti gyülekezet esetében, a 2002. évre vonatkozóan találunk adatot arról, hogy két személy konfirmált. Tudomásunk szerint, a városban azóta nem került sor unitárius konfirmációra. Ezért a május 8-i eseményt történelminek nevezhetjük. Dávid Ferenc egyházalapító, mártírhalált halt püspök szellemisége él és hat. Hatósugara megérintette a Ferencz József-féle Unitárius Káté legifjabb szatmárnémeti és nagymadarászi tanulmányozóit is, akiket Pálffy Anna-Mária lelkésznő készített fel a bizonyságtételre. Ószövetségi alapgondolatra épített ünnepi beszédében, a szolgálattevő elmondta, hogy ez a nap nemcsak a konfirmandusok, de a gyülekezet életében is mérföldkő.

„Ma tesztek bizonyságot Istenhitetekről, ma ünnepélyesen ráléptek a Jézus által mutatott útra. Ma részesültök először az úrvacsorai jegyekben, a falatnyi kenyérben és kortynyi borban, és hiszem, hogy valahányszor körülálljátok a megterített Úrasztalát, lelki épüléseteket fogja szolgálni. Ugye milyen nagyszerű érzés, hogy konfirmációtok alkalmával magatok mellett tudhatjátok drága szüleiteket, nagy- és keresztszüleiteket, kiknek rátok irányuló figyelme és szeretete a mai nap mintha még erősebb lenne?"

Jankó Szép Attila István, Sárpataki Levente Csaba, Schüttler Klaudia és Jankó Szép Ákos Sándor fogadalomtételét követően került sor az úrvacsora kiosztására. A közös ima és a konfirmációi ének után az egyháztaggá fogadás következett:

„Unitárius vallásunkról elhangzott bizonyságtevések alapján, melyet az úrvacsora vételével megerősítettetek, befogadlak titeket az Északnyugat-Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség szatmárnémeti gyülekezete önálló tagjai közé.
Megismertétek egyházunk múltját, legyetek méltók elődeink szellemi örökségére; ismeritek a jelen életét, legyetek öntudatos tagjai, cselekvő munkatársai a gyülekezetnek; előttetek a jövő, legyetek hűséges hordozói és továbbfolytatói hit- és életfelfogásunknak, Isten és ember szolgálatában. Ámen."

Az emléklapok kiosztása személyre szabott bibliai mondás kíséretében történt. A Kolozsvárról hozott Bibliák nem maradtak gazda nélkül. Pálffy Anna-Mária lelkésznő áldást kért a növendékek életére.

Sándor Gyula gondnok üdvözölte a konfirmáltakat, akik közül az életkor szerint legnagyobb köszönte meg az egyházközségi befogadást. Figyelemre méltó volt Fóris Betti református vallású énekvezér gesztusa, aki az evangélikus imaházban lezajlott unitárius konfirmációi ünnepségen, harmóniumjátékával gazdagította a történelmi eseményt. A szatmárnémeti unitárius gyülekezet konfirmációi anyakönyve 2016. évi bejegyzésénél négy konfirmáló, három fiú és egy leány nevét találjuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: