2008-08-25 11:05:00• hírek • Szatmár.ro

Uniós normákra törekednek

Azért, hogy a tanítást ne akadályozzák, a legtöbb tanintézmény épületén a nyári szünet idején végzik a felújításokat. Idén 68 iskola és óvoda renoválásához láttak hozzá.

Törvény szabályozza, hogy a hosszú vakáció idején az egyenlő esélyek megteremtése, és az uniós normák elérése érdekében minden tanintézményben kisebb-nagyobb felújításokat kell végezni, különös figyelmet fordítva a mellékhelyiségek higiéniájára. Jelenleg megyénkben a 337 oktatási központ közül 214 intézmény már eleget tett ez irányú kötelességének, tehát ők már megszerezték a következő oktatási évhez szükséges működési engedélyüket. Hatvannyolc olyan intézmény van, ahol most van folyamatban a mellékhelyiségek felújítása, viszont további 55 épület helyzete különböző problémák miatt halasztódni látszik. Egyes épületekbe egyszerűen nincsen víz bevezetve, néhol a mellékhelyiségek nagyon rossz állapotban vannak, másutt pedig éppen az épület visszaszolgáltatása van folyamatban - tájékoztatott Kónya László, főtanfelügyelő-helyettes. Mint megtudtuk idén két tanintézményt zárnak be, ugyancsak az előírt körülmények hiánya miatt. Ennek értelmében ezentúl a Sarvazeli és a Suduraui diákok a hozzájuk közel eső községekben járhatnak iskolába.

A kötelező alapvető javításokon kívül 68 tanintézményben végeztek nagyobb mértékű felújítást. -Ezek az oktatási központok az épületeiket kívül-belül felújítottak, illetve egyéb megoldásokkal tették barátságossá az iskolai környezetet. Száz százalékosan csupán húsz épületen fejezték be a felújítást, a többi tanintézményben akár még az iskolakezdés első heteiben is folytatódhatnak a modernizálások, ez azonban nem akadályozhatja majd az oktatás folyamatát – magyarázza Kónya. A nyári szünetben történt renoválások összértékét nem lehet meghatározni, viszont az ismeretes, hogy idén több mint 100 milliárd lej támogatás érkezett épületfelújításokra a minisztériumtól.

Azt, hogy megyénkben pontosan hány diák kezdi az új tanévet még nem lehet tudni. Az oktatási központok a létszámról készített statisztikájukat október elsejéig kell eljuttassák a Szatmár Megyei Főtanfelügyelőséghez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: