2012-02-06 21:02:25• hírek • Kocsis Zoltán

Ungureanut, a külföldi hírszerzés főnökét bízták meg kormányalakítással

Emil Boc miniszterelnök és kabinetje hétfő délelőtti lemondása után Traian Basescu köztársasági elnök a nap folyamán tárgyalásokat folytatott a parlamenti pártok képviselőivel. Ezek végeztével az államfő megjelölte azt a személyt, akit fel szeretne kérni az új kormány kialakítására. Ő nem más mint Mihai Razvan Ungureanu egykori külügyminiszter, a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője. A Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt alkotta ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség vezetői azonban hétfő este is leszögezték: semmilyen, Basescu által javasolt miniszterelnököt és kormányt nem hajlandó támogatni, ők az előrehozott választásokban látják a megoldást.

A politikai pártokkal folytatott megbeszélések után Basescu kijelentette: az új kormánynak az előző kormány makrogazdasági sikereire építkezve kell emelnie az ország lakosságának életszínvonalát. Figyelemmel kell lennie ugyanakkor Románia nemzetközi szervezetekkel kötött szerződéseire, folytatnia kell a korrupció elleni harcot, és növelnie kell az EU-s források felhasználásának hatásfokát. Kiemelt célnak mondta az államfő a munkahelyek létrehozását, melynek módozatai között a bányászat újraélesztését is említette.

Basescu ugyanakkor megköszönte Emil Boc „elhivatott" munkáját, akivel kapcsolatban megjegyezte: már decemberben felmerül a kabinet lemondásának lehetősége, de „nemzeti érdekből" ezt elhalasztották.

Az 1968-ban Jászvásáron született Mihai Razvan Ungureanu történész, egyetemi tanár 2004-ben Románia történelmének legfiatalabb külügyminisztere volt a Calin Popescu Tariceanu vezette liberális kormányban. Tisztségéről 2007 februárban kellett lemondania, amikor Taricenau azzal vádolta meg, hogy az Irakban elrabolt román munkásokkal kapcsolatban őt nem tájékoztatta, csak az államfőt. Akit úgy hívtak, hogy Traian Basescu...

Ungureanu 2007-ben lett a Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője. Hétfői felkérése után kijelentette, már évek óta kilépett a Nemzeti Liberális Pártból és jobboldalú érzelmű politikusként köszöni a megbízást, kedden megkezdi a tárgyalásokat a parlamenti pártokkal, hogy mihamarább megkezdhesse a kormány kialakítását.

Hogy ez sikerrel végződik-e majd, az erősen kérdéses. Crin Antonescu liberális és Victor Ponta szociáldemokrata pártvezér, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői ugyanis hétfő este is kitartottak álláspontjuk mellett, mely szerint semmilyen, Basescu által kinevezett kormányfőt nem támogatnak. „A kormány bukása után a román népnek kell eldöntenie, merre haladjon Románia. Ezt pedig csakis előrehozott választásokkal teheti meg", jelentették ki a Basescuval való, pusztán „formálisnak és protokollárisnak" nevezett megbeszélésük után. Szerintük az előrehozott választásokkal el lehet érni, hogy az országnak júniusig „legitim" kormánya legyen és ne Basescu bábkormánya vezesse Romániát az őszi parlamenti választásokig.

Ami az RMDSZ álláspontját illeti, Günthner Tibor Szatmár megyei szenátor a szatmár.ro-nak még délután elmondta: a szövetség nem kívánja felrúgni a koalíciót a Demokrata Liberális Párttal, de adott esetben kész támogatni az előrehozott választásokat. Később ezt Kelemen Hunor is megerősítette. A szövetség elnöke, aki keddre Bukarestben összehívta a Szövetség Állandó Tanácsát, közleményben tudatta: az RMDSZ csakis egy politikai kormányt hajlandó támogatni, elutasítva a technokrata miniszterelnök lehetőségét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: