2019-07-22 06:28:35• hírek • Bede Emőke

Ultramodern készülékkel vadásszák ezentúl a bekábítószerezett sofőröket

A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség eszközkészlete az utóbbi időben komoly vérfrissítésen esett át: kicsivel több mint egy évvel ezelőtt csatlakozott a közlekedésiek csapatához a TruCam radarpisztoly, mely alig 0,33 másodperc alatt beméri a gyorshajtókat, majd az elmúlt hétvégén hivatalosan is csatasorba állították a vadonatúj, kábítószerek azonnali kimutatására alkalmas készüléket.

„Egy nagyon hatékony készülékről van szó, mely egyesíti magában a könnyű kezelhetőség és a pontosság előnyét. Egyszerre kilenc kábítószer jelenlétét is ki tudja mutatni egyetlen mintából, és akár százezer eredményt tud eltárolni a memóriájában” - mondta el a közlekedési osztály képviseletében Mihai Pasolea


„Az AquilaScan használatához először is betáplálják az igazoltatott személy és az intézkedő rendőr adatait, majd egy szivacsos spatulával nyálmintát vesznek a gyanúsan viselkedő személytől, melyet a készülékkel analizálnak. A mintavételt követően kb. 5 percre van szükség, hogy a műszer megállapítsa, milyen drogot fogyasztott az érintett személy. Jó esetben a kijelzőn a „Nem fogyasztott kábítószert” szöveg jelenik meg, de ha a mérés pozitív eredményt hoz, akkor a beépített nyomtató révén kézhez is kapjuk az erről szóló jegyzőkönyvet, mely a bíróságon közvetlen bizonyítékként használható” - tette hozzá Pasolea. A rendőrség a hétvége folyamán több helyszínen is élesben tesztelte a készüléket, de szerencsére egyetlen pozitív eredmény sem született.


Noha kábítószeres autóvezetők ez alkalommal nem akadtak fenn az ellenőrzésen, ittasok annál többen. A hétvégi akció összesítése szerint hat személy jogosítványát függesztették fel 90 napra, mivel alkoholos befolyásoltság alatt autóztak. Két személy ellen emellett bűnügyi eljárást is indítottak: egyikük leheletében már olyan magas légalkoholszintet mértek, mely a közúti bűncselekmény kategóriájába esik, a másik pedig felfüggesztett vezetői engedéllyel ült ismét volán mögé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: