2019-03-21 13:45:10• hírek • Bede Emőke

Ultramodern felszerelést adományozott a határrendészetnek a JTI - Képgaléria

Az, hogy a Japan Tobacco International Románia dohányáru-forgalmazó cég és a Román Határrendészet között kiváló a partneri kapcsolat, ha az illegális cigarettacsempészet felszámolásáról van szó, nem meglepetés, viszont ritkán fordul az elő, hogy a hatóság olyan komoly adományt kapjon, mint most.

A határrendészet hivatalos honlapján osztotta meg a hírt, mely szerint a JTI többek között ultramodern drónokat adományozott a hatóságnak, mellyekkel a csempészet által leginkább érintett területi felügyelőségek élhetnek majd. Ennek jegyében a Máramarosi Határrendészet is kapott egy repülő készüléket, melynek segítségével felvehetik a harcot a csempészekkel, kik már évek óta használják a drónos „csomagküldés” technikáját.


A JTI által felajánlott eszközök között ezen felül szerepelnek éjjellátó távcsövek, olyan endoszkópok, melyekkel az autókban kialakított rejtekhelyeket lehet felfedezni, elektromos csavarhúzók az autók könnyebb szétszereléséhez, vadállatok elleni sípok, keréknyomás-mérő eszközök és kompresszorok, illetve a szolgálati autókra szerelhető kamerák is. Mindezen eszközök a csempészet felszámolását teszik hatékonyabbá – írja közleményében a határrendészet.





Ami a cigarettát illeti, elmondható, hogy a csempészek szinte folyamatosan a határrendészet előtt járnak egy lépéssel: egyre újabb technikákat alkalmaznak, hogy az országba kutassák a szállítmányt. A határátkelős fogások mellett a csempészek előszeretettel próbálkoznak a zöldhatáron is, főként azokon a szakaszokon, ahova a határrendészet autói csak nehezen tudnak eljutni. Ha a "szállítók" mégis inkább a határátkelők mellett döntenek, akkor szinte mindig valamilyen régebbi autóban rejtik el az árut, hiszen ha a rejtekhelyekkel rendelkező járgányt le is foglalják az egyenruhások, akkor sem éri őket nagyobb anyagi veszteség. A másik népszerű trükk pedig a „kupak-módszer”, melynek során teherautókban halmozzák fel az illegális rakományt, majd körbeveszik más jellegű termékekkel, hogy elrejtsék azt a kíváncsi szemek elől.


A 2018-as évértékelőből kiderült, hogy a cigarettacsempészet által leginkább érintett határszakasz az északi, melybe Szatmár, Máramaros és Suceava megye tartozik. Ezzel kapcsolatban kifejtik, hogy itt a szó szoros értelmében már bűnhálózatok épültek ki, melynek tagjai között úgy ukrán, mint román állampolgárok is vannak. Az említett szakaszon szinte napi rendszerességgel próbálkoznak a futárok, a határőröknek pedig gyakran kell figyelmeztető lövéseket leadniuk, hogy feltartóztassák a menekülőket. A Máramarosszigeti Területi Határrendészeti Felügyelőség, amelyhez egyébként a Szatmár Megyei Határrendészet is tartozik, 112 ilyen helyzetről számolt be a tavalyi évben.


Az országos statisztikák terepén maradva ugyanakkor azt is kifejtették, hogy 2018 során 17 cigarettacsempészettel foglalkozó bűnszervezetet sikerült felszámolni, az azonosított tagok száma pedig már elérte a 157-et.



 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: