2011-09-30 18:57:48• hírek • Kocsis Zoltán

Négy millió lejt osztott szét a Megyei Tanács

Újabb jelentős mértékű támogatást szavazott meg rendes havi gyűlésén a Szatmár Megyei Tanács pénteken. A megye községeinek juttatott támogatás összege eléri a négy millió lejt és hozzájárul ahhoz, hogy mintegy tíz millió eurós uniós támogatást le tudjanak hívni az érintett önkormányzatok.

A kiutalandó pénzösszegek jelentős részét ugyanis, amint azt Csehi Árpád, a Megyei Tanács (MT) elnöke elmagyarázta, a községek a különböző pályázatokhoz szükséges önrészek fedezésére fordítják. „Amennyiben most nem osztottuk volna le ezeket a pénzeket, akkor sok esetben nem tudták volna fizetni az önrészt és nem tudtak volna pályázni", mondta Csehi. Ilyen cipőben járt Szatmárudvari, Oláhcsaholy és Mikola, míg Berekszó, Ráksa, Borválaszút, Börvely a jelenleg zajló pályázatokat folytathatja a most kapott összegekből.

A pénzek szétosztásából valamennyi község részesült, a legnagyobb összeget, 170 ezer lejt Borválaszút kapta. Az MT pénzügyi bizottságának javaslatára több kiutalandó összeg is megváltozott az eredeti tervhez képest. A legjobban Beregszó járt, amely község így 50.000 lejjel többet kap. A legrosszabbul pedig Avasfelsőfalu jött ki a dologból, hisz 20.000 lejjel kevesebbet kapott, mint amennyi az eredeti tervben szerepelt.

Csomaköz 100.000 lejt kapott az újonnan épített iskola költségeinek végleges fedezésére, Kökényesd pedig ugyanekkora összegből a vízhálózat építését folytatja. Szopor község a Környezetvédelmi Alapnál pályázta meg a szennyvízhálózat létrehozását, a most kapott 120.000 lejes összegből pedig a szükséges önrészt tudja fedezni.

Csehi fontosnak tartotta kiemelni azt a megegyezést is, amely az MT és a Caritas között köttetett és amelynek célja az autizmusban szenvedők támogatása. Eddig a kezelésüket a Caritas végezte, amely szervezet most támogatást kap az MT-től. Amint az elnök elmondta, főleg a felnőttek kezelésében voltak eddig jelentős hiányosságok, amelyet reményeik szerint pótolnak tudnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: