2013-11-18 17:24:20• hírek • MTI

Üldözik a párizsi lövöldözőt

Nagy erőket mozgósított hétfőn a francia rendőrség annak a magányos lövöldözőnek a megtalálására, aki délelőtt lövéseket adott le egy puskából a Libération című napilap székházában, majd elmenekült a helyszínről.

Egy fotós súlyosan megsebesült a leadott lövésektől. Két órával később feltehetően ugyanez a személy adott le lövéseket a Société Générale nevű bank székházánál is, de ott senkinek nem esett bántódása.

Helikopter köröz a híres Champs-Elysées sugárút körül, ahol utoljára látták a gyanúsítottat, s aki egyes szemtanúk szerint bemenekült a metróba. A francia hírtelevíziók tudósítása szerint a látványos rendőri jelenlét ellenére nem állt meg az élet a turistákkal teli negyedben, a boltok nyitva tartanak, embertömeg hömpölyög a sugárúton, amelyet rendőrök leptek el.

"Az illető menekül, valódi veszélyt jelent" - közölte Manuel Valls belügyminiszter a Libération székházában.

A puskával felfegyverkezett, hosszú zöld kabátot, golyóálló mellényt, világos farmernadrágot és sapkát viselő negyven év körüli férfi délelőtt negyed 11 órakor hatolt be a Libérationnak a francia főváros központjában, a III. kerületben található székházába. Szó nélkül két lövést adott le az előcsarnokban, majd gyalog távozott a helyszínről és elvegyült az utcai forgalomban. Egy 27 éves fotós súlyosan megsérült a mellkasán, életveszélyes állapotban kórházba szállították.

Egy múlt pénteki támadással ugyanezt az elkövetőt gyanúsítja a rendőrség: akkor a BFMTV hírtelevízió székházában tűnt fel egy magányos fegyveres férfi, megfenyegette a főszerkesztőt és egy másik újságírót, de nem adott le lövést. Miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: "legközelebb nem fogom eltéveszteni", majd elmenekült a helyszínről. A rendőrség hétfőn a biztonsági kamerák felvételei alapján megállapította, hogy valószínűsíthetően ugyanez a férfi lövöldözött a Libération székházában.

A baloldali napilap székházának környékét teljesen lezárta a rendőrség, s elővigyázatosságból a többi párizsi médiacég székházait is rendőrök vették körül.

Francois Hollande államfő arra kérte a belügyminisztériumot, hogy "minden eszközt vessen be" a lövöldöző letartóztatására. Manuel Valls belügyminiszter "háborús jelenethez" hasonlította azt, ami a Libération előcsarnokában a lövöldözést követően látott. Szerinte a helyszínen történtek "nagyon nagy erőszakról tanúskodnak" és "semmi közük a demokráciához".

"Minden intézkedést megteszünk egyrészt az elkövető megtalálására, másrészt valamennyi fővárosi sajtóorgánum biztonságának garantálására" - közölte Aurélie Filippetti kulturális miniszter az első lövöldözés helyszínén. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az első eset, hogy egy médiumot ilyen jelentős támadás ért Franciaországban.

A Le Parisien, a Le Monde, a Les Échos és a Le Figaro napilapok mellett az Europe1 kereskedelmi rádió is jelezte, hogy a rendőrség jelentős erőkkel védi a székhelyüket.

Ha az újságoknak és a médiának ezentúl bunkerré kell változnia, akkor valami nem működik a társadalomban" - mondta Nicolas Demorand, a Libération főszerkesztője a France Info hírrádióban.

A rendőrség azt is vizsgálja, hogy két órával később ugyanez a férfi lövöldözött-e a Société Générale banknak a La Défense negyedben található székházánál. A rendőrség szerint a férfi ugyanolyan öltözéket viselt, mint a Libération székházában lövöldöző személy, és szintén egy vadászpuska volt nála, ezért feltehető, hogy a két lövöldözést ugyanaz a személy követte el.

A Libération elleni támadás hatalmas tiltakozást váltott ki a teljes francia politikai elit részéről. Harlem Désir, a kormányzó Szocialista Párt főtitkára teljes szolidaritásáról biztosította a francia sajtót, míg Jean-Francois Copé, a legjelentősebb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára felháborodásának és megdöbbenésének adott hangot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: