2014-05-05 16:31:04• hírek • MTI

Ukrán válság - Ponta szerint Románia nincs veszélyben

Romániát és a román állampolgárokat nem fenyegeti veszély az Ukrajnában kialakult helyzet miatt, de Romániának teljesítenie kell kötelezettségeit, amelyeket a NATO-szövetségesekkel, illetve Moldovával és Ukrajnával szemben vállalt - hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök hétfőn.

A védelmi minisztériumban tartott sajtóértekezleten a kormányfő köszönetet mondott azoknak, akik az ország tíz évvel ezelőtti NATO-csatlakozását megvalósították. Hozzátette: az országnak kötelessége megőriznie védelmi képességét, amely a NATO-szövetségesek közös biztonságára is kihat ebben a térségben. Megerősítette, hogy kormánya júliusban 700 millió lejjel egészíti ki a román hadsereg idei költségvetését.

A kormányfő cáfolta azokat a sajtóhíreszteléseket, miszerint Románia mozgósítaná tartalékosait és fiatalokat sorozna be. "Erre nincs szükség, ilyesmi nem merült fel" - mutatott rá Ponta.

A miniszterelnök országa politikai támogatásáról biztosította Moldovát és Ukrajnát, amelyek viszont - Romániával ellentétben - "veszélyben vannak".

"Románia a nemzetközi jog tiszteletben tartását és mindkét szomszédos ország európai és demokratikus fejlődését, területi épségét és sérthetetlenségét feltétel nélkül támogatja" - hangoztatta Ponta.

A bukaresti kormány érintett minisztériumai - a védelmi, belügyi és külügyi tárca - elemzést készítenek a keddi kormányülésre az ukrajnai és moldovai fejleményekről, amelyet Victor Ponta a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) elé szándékszik terjeszteni.

A nemzetbiztonsági tanácsként működődő, több kormánytagból és a titkosszolgálatok vezetőkből álló CSAT-t a szociáldemokrata Ponta politikai ellenfele, a jobboldali Traian Basescu államfő vezeti. Az elnök szerint eddig is folyamatosan elemezték az ukrán válság fejleményeit, csak "Pontának nem tűnt fel".

A két egymást folyamatosan támadó politikus között az ukrajnai fejlemények kapcsán is rivalizálás alakult ki a sajtónyilatkozatok szintjén, és mindketten igyekeznek kezdeményezőként fellépni a közvélemény előtt az ország biztonságát és külpolitikáját érintő kérdésekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: